Pest Megyei Szakmai Nap Budakalászon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

2017. november 27-én, Budakalászon tartott Pest Megyei Szakmai Napot A kulturális alapellátás kiterjesztése” címmel az NMI Művelődési Intézet, együttműködésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával. A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításához kapcsolódóan 2017. november 9. és december 12. között országosan került megrendezésre az a szakmai tájékoztató sorozat, melynek Pest megyei állomásaként a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár várta a meghívott szakembereket.

A délután kezdetén Rogán László, Budakalász város polgármestere és Benkó Attila, a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója köszöntötte a vendégeket. A megye minden részéről, közel 50 településről érkeztek az esemény résztvevői. A szakmai napon többek között szó esett a törvényi változás kapcsán a helyi önkormányzatok új közművelődési feladatairól, a közösségi színterek, közművelődési intézmények típusainak meghatározásáról, a szakmai feladatok ellátásához szükséges szakirányú végzettségekről és a szakmát érintő jövőbeni változásokról. Kárpáti Árpád az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója tartotta, a témát részletesen feltáró dupla előadást. Az első részben a törvényi változásról kaptak tájékoztatást a résztvevők, a második felében pedig a Művelődési Intézet új működési kereteiről, feladatellátásáról, megújuló arculatáról és az előttünk álló év terveiről hallhattak az érdeklődők.

Ezután lehetőség volt az előre beküldött és az előadás közben felmerült kérdések megvitatására. Az eseménynek kiemelt pontja volt, hogy őszinte kérdések, problémafelvetések hangzottak el a szakma képviselői részéről.

Az esemény zárásaként Kovács Anna, az iroda munkatársa ismertette a 2017-es év kiemelt projektjeit, a megyei iroda új működési rendszerét és az éves feladatellátásról készült prezentációt. A délután egy kötetlen beszélgetéssel, a szakmai kapcsolatok építésével ért véget.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.