PimASz-ul jók a Pilismaróti Amatőr Színjátszók

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve 2015-ben indította el Pajtaszínházi programját, melynek keretében amatőr színjátszó körök indulását kezdeményezte, szakmai támogatást nyújtva a folyamathoz. A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának munkatársai márciusban a Kisbéren megrendezett közművelődési szakmai napon adtak tájékoztatást a megyei kollégáknak a lehetőségről, bemutatva az eddig megvalósult pajtaszínházi projekteket.

Komárom-Esztergom megyében 2019 nyarán Pilismarót csatlakozott az ötödik éve megvalósuló programhoz. A településen az iskolai színjátszás régi hagyomány, azonban az ifjúsági és felnőtt korosztály kibontakozási lehetőség nélkül maradt. Csernátoni Bernadett, a helyi közművelődési szakember megismerve a program adta lehetőségeket, majd felmérve a helyi igényeket, elkezdte a szervezést. 2019. szeptember 9-én 9 taggal kezdték el a munkát. A folyamatot a kezdetektől a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának módszertani referense, Jáger Dávid támogatja.

Az első alkalom során a résztvevők megismerték a Pajtaszínházi programot és a Nemzeti Művelődési Intézet tevékenységét, majd a csapatépítésé volt a főszerep. A rengeteg elvégzett szituációs gyakorlat során kikristályosodott, hogy a csapat tagjai alkalmasak saját darab megírására és egy komplett előadás összeállítására. A kezdeti keresgélés után a népmeséktől jutottak el a pletykához, mint témához, amely kis település lévén alapvető része a mindennapjaiknak. Jelenleg az ötletekben bővelkedő csapat a szövegkönyvön dolgozik.

A társulat folyamatosan bővül, az értékteremtő, közösségi alkotó munkának híre ment a településen, így a díszlet- és jelmeztervező pozíciót is betöltötték már. A név kiválasztásában is megmutatta kreativitását a csapat, hiszen maguk között szólva csak „pimaszkodni” járnak össze a Pilismaróti Amatőr Színjátszók.

A szakmai, módszertani segítséget a Magyar Teátrumi Társaság részéről Pápai Ferenc rendező, drámapedagógus biztosítja, aki a Pajtaszínházi Program kezdetétől mentorként dolgozik a települési projektekben – hozzájárulva eddig Mocsa, Tardos, majd a tavalyi évben Baj színjátszó csoportjának sikereihez.

A közösségi élményen és az alkotó folyamat megélésén túl Pilismarót társulata természetesen a Magyar Kultúra Napján megvalósuló Nemzeti Színházban történő bemutatkozásra is készül. A felkészülést elősegíti, hogy a megyei csoportvezetők mellett az új társulati tagok is részt vesznek a 2019. október 28-án a Nemzeti Színházban tartandó Pajtaszínházi Program Sajtótájékoztatóján és az azt követő rendezvényen, mely egyben szakmai fórumként, kapcsolatépítési lehetőségként is szolgál.

Kutenics Kinga

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.