Polgári tánc, polgári viselet a Hungarikum Műhelyfoglalkozáson

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. 2018 májusában, Győr-Moson-Sopron megyében Hungarikum Műhely címmel indított értékfeltáró kurzusának utolsó foglalkozása 2019. április 26-án, az Újvárosi Művelődési Házban zajlott le. A foglalkozások a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 számú projekt keretében valósultak meg.

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna PhD etnográfus, egyetemi docens a táncról, a polgári táncról beszélt előadásában, valamint a polgári viseletekkel ismertette meg a résztvevőket, majd az utolsó műhelyfoglalkozás egy táncházzal zárult.

A tánc egy olyan művészeti ág, amely a test mozgásával fejez ki érzelmeket, épít társadalmi kapcsolatokat, közösségeket hoz létre. A tánc az emberek közötti nonverbális kommunikáció egyik eszköze. A tánc kifejezhet gondolatokat, érzelmeket, vagy egy történetet is. A foglalkozásvezető többféle nemzet táncát ismertette meg, majd közös táncba hívta a jelenlevőket, megtanítva például a csángó tánc, a cigány tánc, a keringő alaplépéseit.

Epinger Zsanett
Fotó: Epinger Zsanett
Videó: Rollné Börzsei Hajnalka   

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.