Porondon az Aurin, a Kék Elefánt, a harmonikások és a „batthyánysok”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Bács-Kiskun megyében is befejeződött a Kodály Zoltán emlékére hirdetett ifjúsági közösségfejlesztő program, mely a „135+1=A jövő zenéje” címet viseli. Nagyon izgalmas és nagyon különböző programok valósultak meg Madarason, Kecskeméten és Kiskunfélegyházán.

A kecskeméti Hírös Agórához tartozó 10perc/Köz-tér Ifjúsági Közösségi Tér és Információs Pont szolgált helyszínéül 2018. május 9-én az Aurin Kórus rendhagyó koncertjének. A „Gólya, gólya” című Kodály dalon keresztül mutatták be nemzetközi közönségnek a Kodály módszer lényegét, a közös éneklés örömét. A dalt, szolmizációs kézjelek segítségével, együtt énekelte a kórus a közönséggel. A csodálatos akusztikájú udvarban a közös éneklés mellett a kórus néhány Kodály művel is megörvendeztette a közönséget.

Szintén a Hírös Agóra keretein belül működik a Kék Elefánt Közösségi Tér és Ifjúsági Iroda. Célja, hogy ingyenes, bárki számára hozzáférhető módon támogassa a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltését. Ebben a térben működik a Kék Stúdió, mely közös zenélésre és együttlétre hívta az oda járó fiatalokat. Két csoport jött létre a felkészülés ideje alatt. A fiatalok egy csoportja népdalokat hangszerelt meg, míg másokat Kodály zenéje ihletett arra, hogy színpadi hátteret fessenek a készülő produkcióhoz. Május 12-én, a kecskeméti Helyi Termék Ünnepen népes közönség előtt léptek színpadra a tehetséges fiatalok.

Ugyanezen a napon a Madarasi Harmonikások záró programján együtt muzsikált a felnőtt zenekar és az utánpótlás csapat. A muzsikusok számára nagyon fontos, hogy megismertessék és megszerettessék a közönséggel hangszerüket. Örömmel tölti el az együttes tagjait, hogy vannak a településen olyan fiatalok, akik érdeklődnek az olyan különleges hangszer iránt, mint a harmonika. A zenészek műsorában népdalfeldolgozások hangzottak el.

A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában május 14-én került sor a program zárására. Az interaktív műsorban sok egyéb mellett szerepelt Gergely-járás, a közönség bevonásával elhangzott Kodály: A juhász című műve, a Zöld erdőben, illetve a Mély erdőn című biciniuma, amelyhez a közönség soraiból választott gyermekek ritmushangszereken játszották az erdő zsongó hangjait. A nagyobbak hangolt nyeles csengettyűn muzsikáltak, s igazi boldogság volt azoknak a gyermekeknek, akik kipróbálhatták ezeket a különleges hangszereket. A produkció végén sárközi cinegés táncot láthatott a közönség, melyet egy fergeteges táncház zárt le.

   

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.