Prinz Gyulára emlékeztek Püspökmolnáriban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Január 10-én az iskola névadójára, a településen született Prinz Gyula földrajztudósra emlékeztek a Vas megyei Püspökmolnáriban. A koszorúzáson Kuglics Gábor, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense mondott beszédet.

Többéves hagyomány már, hogy születésének évfordulóján a Prinz Gyula Általános Iskola diákjai megemlékeznek az intézmény névadójáról. Az Ázsia-kutató felfedező, egyetemi tanár, akadémikus a község vasútállomásán látta meg a napvilágot 1882. január 11-én.

A tudós emlékének megidézése az intézmény falai között kezdődött, ahol a felsős diákok felkészültek Prinz Gyula életművéből, majd tudásukról játékos vetélkedő keretében adtak számot. Az egyik tanteremben totót kellett kitölteniük, a másikban Prinz Gyula felfedezéseinek helyszínéről terepasztalt állítottak össze, a harmadik teremben pedig könyvjelzőt készítettek.

A legnagyobb népszerűségnek azonban a tornaterem örvendett. Itt bordásfal, padok, zsámolyok segítségével a gyerekekre Prinz Gyula ázsiai útjainak kihívásai vártak: mocsáron keltek át, barlangban kúszhattak, hegyet mászhattak, végül nagyot csobbanhattak a tudós által felfedezett Lily-tóban, aminek most egy vastag tornaszőnyeg felelt meg.

A vetélkedő után az iskola előtti emlékműnél folytatódott a program. Beszédében Kuglics Gábor módszertani referens elmondta, hogy a magyar tudomány, kultúrtörténet értékesnek tekinti Prinz Gyula munkásságát, amivel hozzájárult a térkép fehér foltjainak eltüntetéséhez, majd pedig tudását átadta könyveiben, cikkeiben és a katedrán egyaránt. Példaképként állította a diákok elé Prinz Gyulát, akiből – bár iskolásként több tantárgyból, így földrajzból is megbukott – szorgalmának, kitartásának köszönhetően elismert tudós lett. Ezt követően a diákok koszorút helyeztek el az emlékművön. Osztályonként 1-1 diák és néhány pedagógus a vasútállomásra is kiment, ahol a szülői háznál emlékeztek. Itt Kuglics Gábor elmondta, hogy a család az állomásépületben lakott, mivel Prinz Gyula édesapja állomásfőnök volt, ezáltal vasúti szabadjegyhez is juttatta a családot. Ennek birtokában az ifjú Prinz Gyula beutazhatta a Monarchiát, így más tájakat is megismerhetett, tágította a látásmódját, ez pedig hozzásegítette őt ahhoz, hogy a tanulási nehézségei ellenére a földrajz felé orientálódjon. A résztvevők az állomásépület falán lévő emléktáblára is koszorút helyeztek el.

Az iskola előtti emlékmű mellett a vasútállomás és Prinz Gyula emlékezete is helyi érték, így a megemlékezés egyfajta értékőrző ünnep is volt Püspökmolnáriban.

Fotók: Sipos Ákos/Prinz Gyula Általános Iskola

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.