Projekttervezés a jánosházi ifjúságfejlesztő műhelyfoglalkozáson

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Az EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítójú, „Művelődő Közösségek Nyugat-Magyarországon” című projekt keretében zajló műhelyfoglalkozáson ezúttal projekttervezéssel, projektmenedzsmenttel ismerkedtek a résztvevők. A jánosházi Batthyány Lajos ÁMK-ban immár 5. alkalommal került sor a foglalkozásra, melyhez egy újabb résztvevő csatlakozott.

A műhelymunka egy energetizáló tréningelemmel kezdődött, mely egy családi zűrzavart megidéző székfoglaló játék volt.

Ezt követően Borsos László foglalkozásvezető moderálása mellett a projekttervezés és projektmenedzsment elméletét beszélték át a résztvevők, különös tekintettel azokra az elemekre, amiket a saját közösségükben, településükön is meg tudnak, illetve meg szeretnének valósítani fiatalokkal, fiataloknak. Ehhez kapcsolódott az a feladat, melynek során két csoport alakult. Azt a feladatot kapták, hogy írják le a gondolataikat a következőkről: 1.) a fiatalok, mint lehetőség, ill. 2.) a fiatalok, mint probléma. Végül ismertették egymással a leírtakat, a többiek pedig kiegészítették az elhangzottakat. A foglalkozásvezető összegzésként elmondta, hogy ez a két téma az ifjúság kétféle ifjúságpolitikai megközelítése.

Utolsó feladatként a „Milyen magas Alfréd?” című kommunikációs gyakorlatot játszották el. Itt csak írásban kommunikálhattak a ruhakészítő műhely munkatársai, akiknek a megkapott információkból kellett kideríteni a sztármodell magasságát, hogy elkészíthessék az ország olimpiai csapatának egyenruhájához a pályaművüket. A szituációs gyakorlat során a speciális feltételek közötti együttműködést próbálhatták ki a résztvevők, amit projekttervezés, projektmegvalósítás közben jól hasznosíthatnak. A foglalkozás zárásaként egy jó hangulatú közös értékelésre került sor.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.