Psszt! – Pilisi Színjátszók Társulata a Klastrom Fesztiválon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

2019. augusztus 10-én kezdődött a XIII. Pilisi Klastrom Fesztivál Pilisszentkereszten, melyet a Psszt! Társulatának Rejtő Jenő előadása nyitott meg.

A Pilisi Színjátszók Társulata 2011-ben alakult. Akkor határozták el a helyiek, hogy a Pilisszentkereszten minden évben megrendezett Pilisi Klastrom Fesztiválon a falu apraja-nagyja mutassa be a „Valahol Európában” című musicalt. Ez végül huszonnégy lelkes gyerek, valamint egy tucat felnőtt részvételével, és némi profi segítséggel létrejött 2012 augusztusában. Az előadás sikere adott lendületet ahhoz, hogy a színjátszók társulattá szerveződjenek, és Pest megyét képviseljék a IV. Pajtaszínházi Programban.

A csoport sikere a januári Nemzeti Színházban megrendezett Pajtaszínházi Szemle óta töretlen: áprilisban Pilisvörösváron a költészet napja alkalmából mutatták be a Bizalom vonala című darabjukat, augusztusban pedig egy Rejtő Jenő esttel készültek a Pilisi Klastrom Fesztiválra. Itt osztatlan sikert arattak most is, a település szinte teljes lakossága eljött megnézni őket. A fellépések sora nem áll meg, ősszel a Szentendrei Borfesztiválon fogják megörvendeztetni a látogatókat. Fontos, hogy Pest megyében sok ilyen aktív közösség legyen, akik a település hírneve mellett az amatőr színjátszás hagyományait is öregbítik.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.