PSzT! – Pilisszentkereszti Színjátszók Társulata

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A Pajtaszínházi programot a Nemzeti Művelődési Intézet 2015-ben a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával indította el. Célja a színjátszás közösségformáló lehetőségeinek segítése és népszerűsítése a kistelepüléseken. Pest megyében 2018-ban Pilisszentkereszt kapcsolódott be a IV. Pajtaszínházi programba. A Pajtaszínházi Szemlén 2019. január 26–27-én tekinthető meg előadásuk a Nemzeti Színházban.

Pilisszentkereszt, szombat este hat óra, a művelődési ház ablakai világítanak, a IV. Pajtaszínházi program Pest megyei társulata próbál. Tizenkét elszánt ember, akik hétvége ide vagy oda, de itt vannak. A színjátszó kör Miloslav Stehlik A bizalom vonala című novellájának saját maguk által elkészített átiratát elsőként a településükön mutatják be decemberben a helyi lakosságnak.

 

A csapat fáradt, mégis lelkes. Van, aki éppen a munkából érkezik a próbára, egész nap fuvarozott, elszánt, bizakodó tele izgalommal. Mindenki tettre kész, a csoportvezető Pap Katalin instruál, rendez, szervez és mindenkihez van egy jó szava. Haik Viki a mentor, ha kell, akkor segít a szövegben, ha kell, akkor a jelenet kellékeit pakolja. Asztalt, széket, matracot, a társulat egyszerre lélegzik, mozdul, a csoport igazi közösséggé formálódott. A színház szeretetén túl a közösségben megélt élmények, és az általuk emlegetett jó hangulat hozza ide őket, hétről hétre. A darab, amit választottak, hol vidám, hol szomorú, hol maguk a szereplők is megkönnyezik az általuk formált szereplőt, átérzik a karakter örömét és bánatát. Fantasztikus, érzelmekkel teli három óra telik el, majd lekapcsolódnak a fények és egy gyertya lángja töri meg a sötétséget. Születésnapot ünnepelnek, most éppen a mentorét. A társulat megalakulásán túl egy közösség született.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.