Rákóczi, Kodály, türelem és az óvodások

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

A 135+1=A jövő zenéje program keretében 2018. május 2-án a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 5.d osztálya és ének-zene tanáruk, Lajos Péterné Kákonyi Réka ellátogatott a közeli óvodába, ahol több mint 100 kisgyermeknek mutatták be műsorukat. Fellépésükre az NMI Művelődési Intézet munkatársa, Oláh Edit is elkísérte az ifjú zenészeket.

A diákok hetek óta lelkesen gyakorolták a ritmusokat, dallamokat. A közösség igen lendületes és karakteres gyerekek csoportja, ahol a mindennapok egyszerű cselekményei is különös odafigyelést igényelnek, hiszen két osztálytársuk kerekesszékbe kényszerült. A tanítási órák és a környezetük is alkalmazkodik a mozgásukban korlátozott gyerekekhez, ezáltal igen türelmes közösséggé kovácsolódtak össze az osztályba járó diákok. „Rutinos” szereplők már, legutóbbi nagyszabású előadásukon, melyen 340 gyerek szerepelt, ez az osztály játszotta a ritmus kíséretet a színpadi játékhoz.

Ezúttal a Kodály Zoltán által megzenésített Weöres Sándor verseket gondolták újra, egészítették ki ritmushangszerekkel, bővítve a zenei hangzást. A produkcióhoz rendelkezésre állt a gyerekek lelkesedése, és egy nagyszámú hangszerpark: tíz cajon (ülődob), kisdobok, hangzócsövek, zongora, elektronikai berendezések, s az osztályfőnök, aki informatikai támasza volt az elképzelésnek. Mindezek eredményeként vidám hangulatban telt az óvodások számára rendezett előadás, akik feszülten figyelték a hangszereket, különösen a dobokat. Örömmámorban úsztak a műsor végén, amikor a legizgalmasabb rész következett, nevezetesen, hogy a kicsik ki is próbálhatták a dobokat és a színes hangcsöveket. Bár eleinte megilletődötten nézelődtek, gyorsan oldódott a hangulat, a nagy ötödikesek kedvesen, készségesen mutatták be, hogy hogyan lehet megszólaltatni a titokzatos hangszereket.

A pályázat által biztosított összeget egy elektromos dobfelszerelésre kívánják fordítani, mellyel bővül az iskolai eszközpark, s elsősorban a kerekesszékes gyerekek zenei tanulmányainak folytatásához szeretnének hozzájárulni. A jövő zenéje program sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a diákok maguk kezdeményezték, hogy látogassanak el másik óvodába is, illetve nagy örömmel mondtak igent a Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának felkérésére, hogy a hamarosan megrendezésre kerülő szakmai napon felnőtt közönség előtt is bemutatkozzanak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.