“Ránk bízott örökség”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésben a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével Kárpát-medencei alkotói pályázatot hirdetett a komatál hagyományának újraélesztése, népszerűsítése érdekében.

A család az a kötelék, mely segít abban is, hogy a ránk bízott örökséget továbbadjuk a következő generációnak. A pályázat egy közösségépítő folyamat első lépcsője. 2019. április 18-án a Lakitelek Népfőiskolán olyan kiállítás nyílt az országosan beérkezett pályamunkákból, köztük Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is, amely hűen tükrözi az adott térség sajátosságait: az alkotások között szerepelnek a hímzések, kerámia tárgyak, fafaragások, fonott kosarak.  A megyéből hat népművészeti szervezet képviseltette magát. A Matyó Népművészeti Egyesület, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete, a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete, a Sajómenti Népművészeti Egyesület és a Barkó Kézműves Egyesület.

A kiállított tárgyakat készítő alkotók és alkotó csoportok a díjkiosztó ünnepségen emléklapot kaptak. Borsod megyéből két szervezet képviselői részesültek díjazásban. Hímzett pruszlikos kendőkkel a Barkó Kézműves Egyesületből Farkas Éva, Kozma Istvánné és Pálmai Ilka. A Barkó Kézműves Egyesület kiemelt célja a barkó értékek megőrzése, felkarolása, hagyományuk továbbörökítése a fiatal generáció számára. A barkó népcsoport a palócok egy igen zárt közössége, különleges motívumvilággal, ami a helyi nehézipar hatására hamar elpolgáriasodott. Az egyesület kiemelt figyelmet fordít a tehetséges fiatalok és hátrányos helyzetűek felkarolására.

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesületből Makkai Kálmánné kosárfonó, népi iparművész részesült díjazásban. A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület legfontosabb célja a régi hagyományok továbbvitele, egyben új tartalommal való megtöltése, ezáltal életre keltése, másrészt új hagyományok kialakítása a szűkebb‑tágabb közösség számára. Ehhez biztosít megfelelő hátteret a Miskolc Várostól 1999-ben használatra kapott, 1765-ben épült, egykoron a vár koronauradalmi épülete, a Diósgyőri Kézműves Alkotóház, mely jól felszerelt műhelyekkel várja az alkotókat. Az itt kialakított alkotóbázis Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mind méretét, mind tevékenységét tekintve egyedülálló létesítmény.

A kiállítás után a kiválasztott alkotásokat a pályázat kiírói megvásárolják az alkotóktól, és átadják azokat az igénylő családoknak, keresztszülőknek, barátoknak, valamint a lehetőséggel élő települések polgármestereinek. Ezek átadására egy ünnepélyes családbarát eseményen kerül sor a nyáron.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.