Regionális Bábműhely Pápán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az „Otthonról haza” projekt keretében (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) fejlesztő program indult az amatőr bábjátszás területén a Közép-Dunántúli Régió három megyéjében. A pápai Pegazus Színház szakmai közreműködésével megvalósuló, hároméves programban számos fejlesztő elemet járnak alaposan körbe, külön kitérve: a regionális szakmai műhelyek megtartásának módozataira, a hálózatépítő folyamatok elindításának mikéntjére, a bábcsoportok mentorálására, illetve a helyi identitás bábművészet eszközeivel való erősítésére.

Ebben az évben a regionális szakmai műhelyeké a főszerep, ezek azok az alkalmak, ahol Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye érdeklődő, leendő bábcsoportvezetőit fel tudjuk készíteni arra, hogy a projekt második részében amatőr bábcsoportokkal tudjanak majd dolgozni.

Az idei műhelymunkák helyszíne Pápa, a Pegazus Színház, ahol a színház vezetői, Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt tartják a foglalkozásokat ‒ számos előadással, jelenettel színesítve ‒, melyben a színház tagjai is közreműködnek. Június 23-án, szombaton már a második műhelyre került sor, amelyen 20 fő vett részt a három megyéből. A résztvevők az előző alkalommal kapott bábelméleti tudással felvértezve a gyakorlatban ismerkedtek a bábkészítés és a bábok mozgatásának legfontosabb tudnivalóival: arányok, formák, színek, szimbolika, stilizáció szabályai a gyakorlatban. Bábokat is készítettek, például olyan kesztyűbábot, melyhez az előző alkalommal rögzített méretek alapján megkapták az előkészített alapokat. Rengeteg, a színház által korábban használt bábot is bemutattak, valamint olyan bábterveket, amelyek kapcsán arról is lehetett beszélni, hogy mi mindenre kell odafigyelnie a bábtervezőnek, a készítőnek, erről Sarkadi Nagy László beszélt részletesen. Ezt követően meg lehetett nézni közelebbről a bábokat, kipróbálni, megmozdítani.

Végh Zsolt elmondta a legfontosabb tudnivalókat a kesztyűbábozásról, hogyan kell tartani a kezet, bemutatta, hogy egy báb hogyan mozog, megy, ül, fekszik, illetve hogyan néz fel-le, és hogy mennyire fontos a mozgás a hang mellett/helyett. A mozgásnak a valódi ember mozgásfolyamatát kell lekövetnie.

Tanulságos, inspiratív, jó hangulatú műhelymunkában vehettek részt az érdeklődők, akik a nyári szünet után ősszel találkoznak, a következő bábműhelyen.

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.