Rendhagyó szakmai napot tartottak Borsod megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága Közös Pont címmel 2019. május 22-én, 10.00 órától a festői szépségű környezetben lévő, felújított Diósgyőri vár lovagtermében szervezett szakmai napot.

Az impozáns, középkort megidéző helyszínen a megyei sajátosságokat tartalmazó szakmai kihívásokról, a kapcsolatépítés és az együttműködés fontosságáról, a forrásteremtési lehetőségekről, a statisztikai adatszolgáltatásról és a helyi közművelődést érintő fontosabb kérdésekről, valamint a jó gyakorlatokról esett szó.

A programra  szép számmal érkeztek kollégák a megye számos intézményéből és közösségi színtereiből. Tóth Csaba, megyei igazgató köszöntő beszéde után rövid prezentációban ismertette meg a résztvevőkkel a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának működését, feladatait, stratégiáját, részletesen kitérve a 2019-es évre tervezett feladatfinanszírozási projektekre. Kiemelte a kulturális identitás erősítésének, a kistelepülések módszertani segítésének fontosságát és a művelődő közösségek létrehozásának segítését.

A következő előadó, és egyben a rendezvény házigazdája, Novák Irén a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője a Hamvából újjáéledt szerelem című előadásában beszélt a Diósgyőri vár jelentős történelmi szerepéről, kulturális gazdaságfejlesztést érintő tevékenységéről, márkaépítésének és versenyképességének növeléséről. Az előadást követően a módszertani referensek tartottak szakmai tájékoztatót a forrásteremtési lehetőségekről, valamint az egyik legnagyobb nehézséget okozó  közművelődési statisztikai adatszolgáltatásról.

Konczné Tegzes Erika a Forrásteremtés lehetőségei a közművelődésben című előadásában ismertette a közművelődéssel kapcsolatos hazai és uniós pályázati lehetőségeket. A gyorsan változó környezeti feltételek nyomon követése mellett a stratégiai gondolkodás fontosságára is felhívta a figyelmet, továbbá az eredményesség érdekében a kapcsolattartás és a tapasztalatcsere szükségességét is kiemelte.

Kovács Anikó a közművelődési statisztikai adatszolgáltatás előnyeiről és nehézségeiről beszélt. Előadásában ismertette a közművelődési statisztikai adatgyűjtés célját, valamint a 2019. évi változásokat. Részletesen kitért az adminisztrációra és annak lehetséges problémáira, felhívta az egyesületek figyelmét a pénzügyi zárás végső határidejére. Kérte a jelenlévő kollégákat, hogy aki eddig még nem tette, regisztráljon a közösségi művelődés országos hírlevelére.

Végül a résztvevők feltették az elhangzott témákban felmerült kérdéseiket, majd közösen kerestek megoldásokat a térségben jelenlévő, szakmát érintő kihívásokra.

A tárlatvezetéssel egybekötött vártúrán korhű ruhába öltözött animátor vezette a kollégákat. Az időutazás a földszinti térből nyíló, különleges élményt nyújtó kápolnában ért véget.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.