Roma gasztronómia filmen tálalva

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

Végéhez közeledik az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú Mozgó film, mozgó klub programja Somogyban.

Kaposvár, többségében romák lakta városrészében, Kaposszentjakabon 2018 májusában indult a szakköri munka az Együd Árpád Kulturális Központ által működtetett Pécsi utcai Közösségi Házban. A foglalkozásokon résztvevő fiatalok az elmúlt tíz hónapban sok hasznos ismeretet szerezhettek a mozgófilm kialakulásának történetéről, a filmes nyelvezet sajátosságairól.

A FényHangÁr audiovizuális csoport szakembereinek értő és empatikus vezetésével a csoport igazi közösséggé kovácsolódott. Segítségükkel a résztvevők belekóstolhattak a filmkészítési kihívásokban és kreatív megoldásokban gazdag világba. Közös filmélmények elemzésével, a filmkészítés technikai és szerkesztési alapjainak elsajátításával teltek a szakköri foglalkozások. Tudásukat a gyakorlatba is átültetve már a téli időszakban készültek forgatási tervek, rövid etűdöket, életpillanatokat megörökítő filmanyagok. Témát a lakókörnyezet, a roma hagyományok és szokások nyújtottak.

A tavasz érkezésével a szakköri tagok a Pécsi utcai Közösségi Házban Bogdán Ferencné Juliska néni szakavatott irányításával közösen elkészítették a roma gasztronómia jellegzetes ételeit, melyekről már korábban is forgattak rövidfilmet. Március 29-én Bográcsban rotyogott a cigánykáposzta, platni híján tepsiben sült a punya. Juliska néni katonásan irányította a csoport tagjait, hogy ki, mikor, hol tegye hasznossá magát, vagy éppen ne lábatlankodjon a rögtönzött szabadtéri „konyhában”. És közben mesélt. Mesélt a cigányok leleményességéről és nagylelkűségéről, vendégszeretetéről. „A cigány ember, ha vendégnek főz, a lelkét is beleteszi az ételbe…” Mire elkészült a töltött káposztára igencsak hasonlító, de azt mindenféle furfanggal gazdagított étel, halomban illatozott a punya – Somogyban így hívják a vízzel kigyúrt kovásztalan kenyeret –, megérkeztek a családtagok, barátok is. A szürkületbe hajló késő délutánon a test táplálásán túl a szakkör közel egyéves munkájának eredménye is bemutatásra került. Három kisfilm „ősbemutatója” és a csoportvezetők, Bata Zsolt és Mester András segítségével összeszerkesztett számtalan pillanatfelvétel levetítése az alkotók számára igazán sikeres, elismerő és büszke perceket adott.

Szép este volt. Egy hosszú és néha döcögős folyamat, a közös tanulás, a közös értékek és a közösségé érés útján járt tizenkét roma fiatal. Az út pedig folytatódik…

Berlik Mari
Fotó: Bata Zsolt

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.