Rózsakert, mint közösségi színtér

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága célul tűzte ki a helyi közösséghez és a társadalomhoz tartozás elősegítését Nyírgyulaj településen. 2019. június 08-án nyitóünnepségre került sor, melyen a település nyugdíjasai kemencés ételeket készítettek, régi nótákat énekeltek és a lakossági adományokból származó rózsatövek elültetésével elindult egy közösségeket összekovácsoló, településszépítő folyamat, mely értékeket mozgat meg és mely az elkövetkező időszakban közösségi eseményen alapuló Szafi Rózsakert Napok megrendezésével válik majd teljessé.

A Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága szakmai és módszertani támogatásával a helyi közösségek egy nagy közösségbe való egyesítését tűzte ki célul Nyírgyulaj településen. Együttműködve a Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesülettel és Nyírgyulaj Önkormányzatával a cél, hogy az évek óta meglévő közösségfejlesztési kezdeményezések szakmai, módszertani támogatásával megvalósuljon a hagyományokat és helyi értékeket bemutató rózsaültetés, ehhez kapcsolódóan pedig egy 7 hónapos közösségi program, melynek keretében a helyi lakosokkal közösen alakítanak ki egy közösségi teret.

A nyitó rendezvényre 2019. június 8-án került sor. A helyi nyugdíjasok önszerveződése a Nyugdíjas Klub lelkes tagjai már pénteken lázasan dolgoztak, hogy elkészüljenek a finomabbnál-finomabb népi ételek. Volt csirkehúsos, sertéshúsos és kukoricakásás szabolcsi töltött káposzta, kemencében sült diós, mákos beigli, kenyérlángos és sörkifli, valamint szabadban sült lángos és palacsinta. A férfiak segítettek a tereprendezésben, a gyerekek és fiatalok pedig a díszítés folyamatában vettek részt.

A rendezvény napján garantált volt a jókedv. A gyerekek különböző állomásokon mérettették meg magukat és gyűjthették a pecséteket. Volt gyöngyfűzés, üvegfestés, nagymamáink étkei, hulladék udvar, akadálypálya, íjászat, Hungarikum játszóház és táncház.  A nagy meleg ellenére nagyon sokan csatlakoztak a programhoz és élvezték a közösségben eltöltött vidám napot.

Az ebédet követően került sor a rózsák elültetésére. A Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság munkatársainak segítségével a település óvodásai, iskolásai, nyugdíjasai és önkéntesek 52 rózsatövet ültették el.

A program nagyon fontos és kiemelendő eleme az önkéntesség volt.  Az előkészületekben és megvalósításban több, mint 120 önkéntes vett részt. Az idősek példát mutattak a fiatalabb korosztálynak, arra ösztönözve őket, hogy minél nagyobb számban vállaljanak önkéntes munkát, mellyel elősegítik a település felzárkózását, élhetőbbé tételét, a közösség összetartó erejének növekedését. Mindenki megtapasztalhatta, hogy egy-egy jótékony megmozdulás milyen előnyökkel jár mind egyéni, mind pedig közösségi szinten.

Ez a kezdeményezés katalizátora és jó gyakorlata lehet a térségben a közösségfejlesztésnek tekintettel arra, hogy a program már évek óta meglévő közösségi kezdeményezésre és valós igényekre épül.  Az Nemzeti Művelődési Intézet szakmai módszertani támogatásával minden esély megvan arra, hogy hosszútávon fenntartható és önmagát mindig megújítani tudó folyamat valósuljon meg a térségben.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.