Saját értékeiket térképezték fel a Mozgó film, mozgó klub Vas megyei résztvevői

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2019. június 24-én 16.00 órai kezdettel került sor a Vas megyei Mozgó film, mozgó klub szakkör 4. foglalkozására. A múlt havi moziélmény felelevenítésén túl, játékos délután várta a fiatalokat. A program az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő Közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretében valósul meg.

Annak ellenére, hogy mozgalmasan telik a nyár a résztvevők számára, nagy örömmel találkoztak a júniusi alkalmon is. A foglalkozásvezető, Bognár Alexandra a szakkör első felében a szentgotthárdi mozilátogatásról beszélgetett a fiatalokkal, akik lelkesen mesélték élményeiket. Nagy hatást gyakorolt rájuk mind a film, mind pedig az előadások, amelyeket meghallgattak. A film főszereplőjének képét pedig puzzle-ből rakták ki egy kis verseny formájában.

 

A negyedik, egyben a foglalkozás klasszikus „klub” részét lezáró alkalommal már körvonalazódni látszik, hogy ki miben a legjobb, melyik az a terület, amelyet a kisfilm-készítés során a legjobban kamatoztatni tud. Többen nagyon szép beszédhanggal rendelkeznek, mások a vers- és prózamondásban jeleskednek, de van olyan csoporttag is, aki évek óta foglalkozik mozgásművészettel. Természetesen lesznek olyanok is, akik a kamera másik oldalán tevékenykednek majd. A foglalkozásvezető biztatta őket, hogy mindenben segítsék egymást a folyamat során, és ötleteiket bátran vessék fel a filmes szakember számára is.

A nagy nyári meleg ellenére mozgásos drámajátékok is belefértek a délutánba. A „Postakocsi és utasai” is ilyen. A foglalkozás vezetője szerepeket oszt, majd mesélni kezd. Aki pedig meghallja a történetbeli nevét, fel kell állnia és kettőt tapsolnia.

A „Fogj kéket!” egy koncentrációs játék, melyben természetesen nemcsak a kék színt kell megfogni, hanem gyors váltásokban, a foglalkozásvezető utasítására a társuk bal, illetve jobb kezét, lábát, valamint az őket körülvevő tárgyakat, minél gyorsabban, ahogy a foglalkozásvezető kimondja azokat.

A játékos délután végén a foglalkozásvezető elbúcsúzott a fiataloktól, hiszen a filmes munkát, már mozgóképes szakemberrel folytatják tovább júliusban.

Bognár Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.