Sárándi hagyományok népfőiskolásoknak

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A derecskei Kék-Kálló Menti Népfőiskola igyekszik programokat biztosítani a vonzáskörzetében, Konyáron, Tépén és Sárándon élőknek is. Az utóbbi település a jövőben szeretne tevékenyebben részt venni a népfőiskolai mozgalomban, ezért 2019. február 25-én, a sárándi Hagyományok Házában egy rendhagyó taggyűlést szerveztek a helyiek az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149-es projektjének keretében.

Gyönyörű Zsigmond hagyományőrző fogadta az érkezőket, a környező települések népfőiskolai munkatársait, akiket saját készítésű házi finomságokkal, többek között a kemencében frissen sült, medvehagymás pogácsával kínált.

A házigazda a porta történetéről, a helyi szokásokról beszélt az érdeklődőknek. A kert, a hagyományos gazdálkodási módszerek és az épületegyüttes megismerése után a jelenlévők előadást hallgathattak Jantyik Zsolt, a Kék-Kálló Menti Népfőiskola elnökének tolmácsolásában a népfőiskolák történetéről, kialakulásáról, magyarországi meghonosodásáról illetve a derecskei népfőiskola tevékenységéről.

Az előadást követő eszmecserét a sárándi férfi dalárda rögtönzött bemutatója tette még hangulatosabbá.

R. Simor Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.