Sikeres KÉPesítő!

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A közös gondolkodás és az összehangolt cselekvés gyümölcseként a három város – Kaba, Nádudvar, Püspökladány – amatőr képzőművészeti körei, közművelődési szakemberei és a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodájának együttműködésével keresett új válaszokat a manapság sok kérdést felvető művészeti ágnak. A szakemberek, a különböző közösségi állapotban lévő köri tagok már több mint egy fél éve tervezik, szervezik és valósítják meg fejlesztő elképzeléseiket. Céljuk, hogy közösen, a lehetőségeket, erőforrásokat egyesítve keressenek modellértékű választ az égető problémákra.

Mi történt ebben a félévben? Kaba, Nádudvar, Püspökladány művelődési hazainak munkatársai és a megyei iroda munkatársa többszöri megbeszélés után alakították ki a projektet, amely a körök helyzetének, igényeinek, szakmai és közösségi állapotának kérdőíves felmérésével kezdődött, majd közösségi beszélgetésekkel, valamint szakmai – művészeti mentor bevonásával folytatódott. A művészeti mentor a szakmai vezető hiányának következményeit, valamint a szükséges szakmai fejlesztések, igények kidolgozásában vett részt. Ezzel párhuzamosan a szakemberek, a körökkel együtt mentorálási tervet készítettek elő. A körök helyzetét, problémáit esettanulmányokban rögzítették, valamint a helyi lakosok és a kör tagjainak bevonásával elkészítették, feltárták, megírták a közösségek történetét.

A több hónapos munka eredményeit egy kétnapos szabadegyetemen ismertették október 1-jén és 3-án. Az első nap elsősorban az amatőr képzőművészeknek szólt, szemléletüket fejlesztette, tudásukat bővítette. A második nap elsősorban a közművelődési szakembereknek szólt, hiszen ekkor mutatták be a szakemberek a félév konkrét eredményeit: az nádudvari alkotó körről készült esettanulmányt, kérdőíves feltárás eredményeit, a kabai mentorálási terv elképzeléseit és a püspökladányi kör 50 éves történetét.

A program kiteljesedése 2019-ben várható, újabb körök csatlakozásával és a mentorálási tervek megvalósulásával.

Angyal László
Fotó: Angyal László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.