Sikeres vizsgákkal zárult az I. modul a közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzésen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

Újabb képzési alkalmakkal folytatódott a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatósága által szervezett „Közművelődési és közönségkapcsolati szakember” középfokú OKJ-s képzés I. modulja, mely Szekszárdon kerül megrendezésre. A képzésre 26 fő jelentkezett, 26 kistelepülésről.

Az ötödik képzési napon dr. Juhász Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója volt az oktató, a résztvevők társadalomismeret témakörben bővíthették tudásukat. A hatodik és a nyolcadik képzési napon Joós Tamás, közművelődési szakértő, szakfelügyelő, auditor a közművelődés, közösségi művelődés, közösségfejlesztés témában oktatta a résztvevőket, akik olyan közösségfejlesztő módszereket ismerhettek meg, mint pl. a közösségi felmérés, a kalendárium, a jövőműhely vagy a tankatalógus. Gyakorlati feladatként egy beavatkozási tervet kellett kidolgozniuk a saját településükről.

A hetedik alkalmat a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, Závogyán Magdolna tartotta kultúraismeret témakörben. Szó esett a kultúra fogalmáról, a kulturális intézményekről, a kulturális alapellátásról. A kilencedik és a tizedik képzési napon Szalay Lilla, a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központ igazgatója a különböző kulturális szervezetek működéséről tartott előadást. A résztvevők ellátogattak a Babits Mihály Kulturális Központba, valamint a Wosinsky Mór Megyei Múzeumba is, ahol Matókné Kapási Julianna,  illetve Ódor János igazgató segítségével megismerhették a két intézmény működését.

A modulzáró vizsga előtti két képzési napon a felnőttképzés és az önkéntesség szerepelt a témák között. Előbbin Dr. habil. Németh Balázs a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense, általános intézményigazgató helyettese többek között a felnőttképzés történetéről, elméletéről, a közművelődés képzési rendszeréről tartott előadást. Utóbbin Tölcsér Tímea hasznos gyakorlatokon keresztül mutatta be az önkéntesség szerepét a közművelődésben,  illetve az önkéntesség törvényi szabályozását.

A modulzáró vizsgára szeptember 24-én került sor. A résztvevőknek előzetesen egy beavatkozási tervet kellett elkészíteniük a településükre vonatkozóan. A vizsga alkalmával egy-egy tételt húztak, melyet a leadott dolgozatukkal kapcsolatban kellett megválaszolniuk. A vizsgáztató Dr. Kleisz Teréz, a Pécsi Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi docense volt, aki a nap második felében felnőttképzési ismereteket oktatott. A vizsgán minden résztvevő megfelelt.

A képzés II. moduljában kulturális rendezvényszervezési ismereteket sajátíthatnak majd el a résztvevők.

Dorn Ernő

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.