Sikerrel zárult a IV. Megyenap Békéscsabán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Nagy sikerrel zárult a szeptember 9-én megrendezett IV. Megyenap Békéscsaba főterén. A Békés Megyei Önkormányzat és az Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóságának közös szervezésében zajló esemény rendkívül színes programokkal várta a látogatókat a hagyomány, érték és közösség jegyében.

A Megyenap célja, hogy bemutassa Békés megye értékeit, erősítse az összetartozás érzését a megyében élő polgárokban. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke a Békés megyei összetartozás napjának nevezte az eseményt. „Évről évre kiderül, hogy van mire büszkének lennünk! Kihúzva magunkat, büszkén mondhatjuk, hogy igen Békés megye az én otthonom. A program piaci kidobolással kezdődött, amit zenés felvonulás követett. Az óriásbábokkal és fúvószenekarral kísért menet már nagy tömeggel érkezett a Szent István térre.” – mondta Zalai Mihály.

Az ünnepélyes megnyitó után dr. Takács Árpád kormánymegbízott, Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere és Zalai Mihály Békés Megye Önkormányzatának elnöke köszöntötte az résztvevőket. Az interaktív értékbemutatók, a hagyományok átörökítése és a közösségek összetartó erejének fontossága mentén zajlottak. Battonyától Vésztőig több mint harminc település hozta el és mutatta be értékeit, illetve a megyei értéktárban szereplő tételek túlnyomó része is bemutatásra került a rendezvényen. A látogatók gasztronómiai ízelítőt is kaphattak a megye ételeiből. Többek között, medgyesegyházi csörögefánkot, a magyardombegyházi kecskesajtot és a csabai kolbászt is kóstolhattak az érdeklődők.

Kóstolóval készültek a nemzetiségek is: a szlovákok aratóebédet és csörögét, a romák fánkot, a németek kolbászt, a románok csomboros töltött káposztát, a szerbek cesnicát készítettek, majd kóstoltattak a rendezvényen.

A rendezvény igazi családi eseményként zajlott, a családok minden tagja a legkisebbektől az idősekig megtalálta szórakozását. A felnőtt korosztály „csabai értéksétán” vehetett részt, melynek során a megyeszékhely épített értékeit és a csabaiak hagyományait mutatta be a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör. A gyermekeket hagyományőrző játszósarok, népi kézműves-foglalkozások és hungarikum játszóház várta.

A Megyenap tortáját ismét hatalmas tapsvihar fogadta. Az ezer szeletes torta idén mákos, mézes és málnás ízekkel varázsolta el azokat, akik megkóstolták.

Szeptember első szombatja a megyében élőknek évről évre egy közös alkalom arra, hogy jobban megismerjék egymást, a települési és megyei értékeket, szokásokat, hagyományokat. Kiemelkedő közösségépítő alkalom ez, mely immár a negyedik a soknemzetiségű és gasztronómiai különlegességekben gazdag Békés megyében.

Csibor Márton, Hidvégi-Farkas Zsófia 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.