„Sokszemközt” Esztergom-Kertvárosban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája és az Új Nemzedék Nonprofit Kft. Tatabányai Közösségi Tere közös szakmai napot szervezett Esztergom-Kertvárosban a Féja Géza Közösségi Ház közreműködésével 2017. november 9-én.

A szakmai program egy olyan sorozat második alkalma volt, amelynek célja a közösségi művelődés, ifjúságügy jó gyakorlatainak, példáinak bemutatása, aktuális szakmai információk átadása. Olyan alkalmak biztosítása, amelyeken a közösségi művelődés területén dolgozók, a civil szervezetek, az önkormányzatok képviselői, és a Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő partnerszervezetek vezetői, munkatársak egymás között információt, tudást, tapasztalatot cserélhetnek. A második alkalommal megrendezett szakmai találkozót Bánhidy László Esztergom város alpolgármestere nyitotta meg, köszöntve a résztvevőket, megosztva gondolatait a közösségek fontosságáról. Tóth Tamás a Féja Géza Közösségi Ház igazgatója is köszöntötte a megjelenteket. Rövid felvezetésében utalt Esztergom aktuális, kulturális tereit érintő közéleti eseményeire. Kiemelte, hogy ahhoz, hogy egy közösségi ház valóban élettel teljen meg elengedhetetlenek az oda rendszeresen betérő, ott működő közösségek.

Hornyák-Pálmai Éva a Művelődési Intézet módszertani referense az aktuális közművelődési lehetőségekről tartott előadást.

Henczer Éva az Új Nemzedék Tatabányai Közösségi terének vezetője a fiatalokkal végzett élményalapú fejlesztő munkájukba engedett betekintést, majd Cserteg István, az Új Nemzedék megyei ifjúságszakmai koordinátora a 2018-as ifjúsági munkát támogató lehetőségeket ismertette.

A plenáris szakmai előadásokat két amatőr művészeti csoport bemutatkozója követte: a Selyemfonál Képzőművész kört, a sokféle képzőművészeti ágat tömörítő és számos kiállítást jegyző csoportot a vezetője Juhász Bálintné mutatta be, majd az Írisz Fotóklub bemutatkozó előadását és az általuk készített fényképek egy részét tekinthették meg a jelenlévők. Czéh Zoltán a klub vezetője mesélt a klub mindennapjairól, alkotó munkájukról, egymást segítő módszereikről.

A csoportok bemutatkozása után sor került a Komárom-Esztergom megyei előadók és amatőr művészeti csoportok adatbázisának rövid bemutatójára, melyet, a műhelybeszélgetésekhez hasonlóan az NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája és az Új Nemzedék Tatabányai Közösségi tere indított el. Célja a megyében dolgozó, alkotó előadó csoportok összegyűjtése és kiajánlása a közösségi művelődést szervező szakmai kollégák részére, hogy minél több megyei amatőr művészeti csoport, előadó, ifjú tehetség kapjon lehetőséget a megye különböző programjain.

Az ezt követő műhelymunkán Henczer Éva közösségi tér vezető és Edelmayer Zsolt módszertani referens vezetésével a szakemberek a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztéséről osztották meg tapasztalataikat, jó gyakorlataikat, ötleteiket. Szóba került a helyiek bevonásának nehézsége és megoldási lehetőségei a település közösségi életébe. A hosszútávú siker kulcsát a szakemberek leginkább a helyi lakossággal közösen megalkotott célokban, közös tervezésben és az ezt követő közös(ségi) akciókban látták.

A szakmai találkozót a jövőre vonatkozó elképzelések és a megvalósításhoz vezető lépések összegyűjtése zárta le.

A műhelymunka-sorozat a szervezők tervei szerint 2018-ban folytatódik Komárom-Esztergom megye további járásaiban.

Fotó és szerző: Edelmayer Zsolt

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.