„Sokszemközt” – Komárom-Esztergom megyei közművelődési szakmai nap

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

„Sokszemközt” címmel 2018. november 27-én a Kecskédi Közösségi Színtérben került megrendezésre idén második alkalommal a Komárom-Esztergom megyei szakmai nap a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája és Kecskéd Község Önkormányzata – Közművelődési Közösségi Színtérrel együttműködésben. A programra meghívást kaptak a megye önkormányzatai, intézményei és a közművelődési szakterületen dolgozó civil szervezetek.

A közelmúltban olyan törvényi változások léptek életbe, melyek a szakma minden területét és szintjét érintik. A szakmai nap célja az volt, hogy széles körben tájékoztassa az érintetteket a közeljövőben esedékes feladatokról. Az 1997. évi CXL. kulturális törvény módosítása és az ahhoz kapcsolódó 20/2018. (VII.9.) EMMI végrehajtási rendelet komoly feladatokat ró a közművelődési feladatellátókra.

A törvényi megfelelésen túl szó esett még a statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség terén bekövetkező változásokról is, valamint bemutatkozási lehetőséget kapott a község és annak szerteágazó, nyüzsgő kulturális élete.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Grúber Zoltán, a község polgármestere, aki előadóként is közreműködött. Részt vett még Kirschner Viola, Kecskéd Község Önkormányzata Kulturális Bizottságának elnöke, illetve a Kecskédi Művészeti és Néptánc Együttes művészeti vezetője.

Hornyák-Pálmai Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodájának vezetője a törvény által meghatározott feladatokra hívta fel a figyelmet, a statisztikai adatszolgáltatásról pedig a megyei adatokat feldolgozó Edelmayer Zsolt módszertani referens tartott előadást. A plenáris ülést követően a résztvevők a műhelymunkák alatt közösen dolgozták fel az elhangzottakat.

A megyei iroda fontosnak tartja, hogy az ilyen alkalmak a kis településekre is eljussanak, és egyúttal bemutatásra kerülhessen az ott dolgozó szakemberek munkája is. A rendezvénynek Kecskéd község frissen felújított művelődési háza adott otthont, ahol Kovácsné Horváth Viktória közművelődési szakember büszkén mutatta be az intézményben folyó munkát és a településen zajló aktív közösségépítő tevékenységet. A vendégek betekintést nyerhettek a civil közösségi életbe és a falumúzeum gazdag gyűjteményébe, mely a német nemzetiség hagyományait, életét mutatja be. A kiállított tárgyakat Kecskéd Község Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával magánszemélyek adományaiból állították össze. A tárlaton Busch Józsefné és Juhász Tamásné kalauzolta végig az érdeklődőket.

Számos szakember érdeklődött az esemény iránt: nem csupán intézményi feladatellátók, civil szervezetek képviselői, hanem települési önkormányzatok tisztségviselői is.

A jövő évben is folytatódnak a szakmai napok és műhelyek, illetve a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodájának munkatársai személyes tanácsadások alkalmával is segítik a szakterületen dolgozókat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.