Somogy Kincse – Megyei Értéknap 2017

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodája 2017. szeptember 1-jén hívta a „Somogy Kincse – Megyei Értéknap 2017” rendezvényére az érdeklődőket. A kaposvári Vigasságok terén nyolc somogyi település mutatta be értékeit, és kínáltak izgalmas tevékenységeket vagy éppen elmélyülést kívánó programokat. A résztvevőket Kuti Imréné, az NMI Művelődési Intézet Dél-Dunántúli Régiójának vezetője és Tardi Tamás Ákos, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte.   

A kiállító települések között volt Balatonendréd, Bárdudvarnok, Balatonboglár, Buzsák, Ecseny, Gölle, Karád és Vése. Tárgyi emlékeik, szellemi kulturális értékeik bemutatása mellett aktivitásra serkentő programokkal is készültek. Az ügyes kezűek belekóstolhattak az endrédi csipkeverés tudományába, testközelből ismerhették meg a buzsáki viseletet, tutyit hímezhettek az ecsenyi sváb hagyományok őrzőivel. Őri Nándor szakszerű irányításával elkészíthették saját bélyeges téglájukat, és bizonyíthatták irodalmi műveltségüket a Fekete István kvízjátékban a szülőfalu, Gölle pavilonja alatt. A karádiak méltán híres hímzései, a motívumok gazdagsága ugyancsak figyelemre méltó volt. S bár színeiben elmarad a díszes, piros, kék, fekete hímzésekkel tarkított buzsáki viselettől, a karádi szolidan hímzett ruházatnak is szép számmal akadtak rajongói. A vései pavilon mellett ősi ritmust vert a kalapács az üllőn formálódó vason, hiszen a kovácsok hazája is készült sok értékkel a programra. Kassai Lajos lovasíjász módszere hungarikum, ennek eszközei is bemutatásra kerültek a bárdudvarnoki sátor alatt. Balatonboglárt a nemzeti értékek körébe választott boglári borokkal több neves borász képviselte.

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Somogy természeti kincseit jelenítette meg fotókiállításán, míg a Rippl-Rónai Múzeum tárlatvezetéssel összekötött kiállítás-látogatásra invitálta az érdeklődőket a somogyi népművészetet bemutató termeibe.

A néptánc és népzene sem hiányzott az értékpalettáról. Napközben a Dió Banda húzta a talpalávalót, és fakasztotta dalra a kiállító pavilonok ügyes kezű asszonyait. Somogyi szokásokat, táncokat a várdai seniorok, a Hajdina Hagyományőrzők, a Drávagyöngye és a Zselic Táncegyüttes előadásában élvezhetett a nagyérdemű. A programot esőkergető táncház zárta.

A megyei értéknap a „Miénk a Város” Fesztiválhoz kapcsolódva újra bebizonyította, hogy a kistelepülések kincsei, helyi értékei a városi ember számára is fontos üzenetet hordoznak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.