Somogyi amatőr színjátszó csoportvezetők a IV. Pajtaszínházi Szemlén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

Izgalmas, értékes, élményt adó programmal folytatódott a Somogy megyei amatőr művészeti csoportvezetők műhelye 2019-ben. A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének résztvevői a Nemzeti Színházba látogattak 2019. január 26-án, a Pajtaszínházi Szemle első napján.

A műhely egyik résztvevőjének, Bőhm Kingának gondolatai a programról, feladatukról az amatőr művészeti életben:

„2019. január 26-án a Nemzeti Színházba utaztunk a IV. Pajtaszínház Szemlére. Előre elterveztük, melyik darabokat fogjuk megnézni, köztük a megyei csapatot, Várda színjátszóit, akiket nagy izgalommal vártunk. Sajnos – bár ez tagadhatatlanul önző megközelítés – egy-egy csapattal olyan sok falubéli érkezett, hogy összesen három előadást élvezhettünk csupán… 

Tavaly az általam vezetett Hedrehelyi Mókulók mutatkozhattak be a Nemzeti Színházban, köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai, erkölcsi támogatásának. Ebből adódóan nekem különösen érdekes élmény volt újra ott lenni. A programtól komoly megerősítést kaptunk munkánkhoz, azóta több tucat fellépést, meghívást teljesítettünk. Csoportvezetői munkámat a 2018 májusában indított amatőr művészeti csoportvezetők műhelyében további szakmai, technikai, módszertani ismeret elsajátításával azóta is fejlesztem. A hedrehelyiek és a Várdai NépSzínKör darabját is az a Tóth Géza színész, rendező segítette színpadra vinni, aki a műhelyfoglakozásokat is vezeti. Arany János: A Fülemile című darabjában jó volt felfedezni a rendező személyes jegyeit. A műhelyen elhangzott csapatvezetés problémáinak felvetése során és a most látott darabok megtekintése után, a személyes élmények újraélésével több minden kikristályosodott előttünk. „Mitől lehet jól működni közösen?” Az alap, hogy mindenki jól érezze magát. Ez több dologtól is függ: személyre szabott legyen a szerep, ne érezze senki, hogy nem tudja a feladatát jól megformálni, bízzon a többiekben, ne legyenek feszültségek. A bemutatás előtti időben persze a feszültségek miatt adódhatnak összetűzések, pánikolás, hisztik, de ezeket őszinte beszélgetésekkel, biztatásokkal, dicséretekkel, pozitív személyiségjegyek erősítésével lehet kezelni. A közösen megélt siker úgy is feledteti a próbafolyamatok alatt elő-előtörő feszültségeket. Kell a rendező laza, de őszinte, határozott kiállása, mert ha benne nem bízunk, a bizonytalanság tönkre tehet mindent. A mi és a várdaiak szerencséjére Tóth Géza az az ember, aki meghagyja mindenki egyéniségét, elfogad mindenkit olyannak amilyen. Az már persze csak hab a tortán, hogy egy ilyen lehetőség, hogy a Nemzeti Színházba lehet eljutni, fellépni, különösen erős mozgatórugó.

Ha a színpadról az önfeledt vidámság jön le, még ha van benne izgalom, akkor is magával ragadja a nézőket. Ez a jókedv, a siker egyik biztos eleme. Az egyik ilyen előadás a Rétközi Pacsirták Amatőr Művészeti Csoport: A vásár című előadása volt. Persze a mi szívünk Várda csapatáért izgult. A több generáció közös játéka nagy élmény volt. Különösen értékesnek tartom, hogy a közösségben férfiak is vállaltak szerepet. A megformált karakterek bővelkedtek színekben, humorban, ezáltal egyedivé és varázslatossá téve a darabot. Gratulálunk az igényes előadáshoz.

Köszönjük a Nemzeti Művelődési Intézet somogyi munkatársainak, hogy lehetővé tették, hogy részt vegyünk a programon. A látottakat, élményeinket, benyomásainkat a több mint kétórás úton hazafelé frissen megbeszéltük. Összegezve, ha a csapaton belül úgy érezzük, őszinték lehetünk, ki merjük mondani a félelmeinket, pozitív visszacsatolást kapunk, ha jól teszünk valamit, kicsit el tudjuk feledni a mindennapok problémáit, már biztosan közel járunk ahhoz, hogy szívesen tölti mindenki a közös cél érdekében idejét együtt a többiekkel. Köszönjük, hogy ott, együtt lehettünk ezen a szép napon!”

Bőhm Kinga
Fotó: Simon Edina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.