Sorjázás, engóbozás, zsengélés

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül 2019. október 31-én útjára indította az Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása című projektet Baranyajenőn.

A szövés és az agyagozás alapjainak elsajátítása után, három hónap kihagyással, 2020. június 22-én folytatódtak a foglalkozások. Amíg nem lehetett személyes találkozás, addig munkafüzetből tanulhattak, az elméleti ismeretek mellett mintagyűjteményekből gyakorolhattak, motívumok kiegészítésével, saját tárgy megtervezésével készülhettek föl a megvalósítás időszakára. Mindenki nagyon szép tervekkel érkezett a foglalkozásra, így a munkafüzet hasznosnak bizonyult.

A hatodik alkalom témája az előző alkalmak során készült alkotások tisztázása és díszítése volt, a száradásra elég idő állt rendelkezésre. A tárgyak égetéshez való előkészítéséhez a sorják eltüntetése fontos feladat. Ehhez kés, illetve smirgli segítsége kell. A nagyobb kidudorodásokat késsel, a kisebbeket smirgli segítségével tüntették el. Ezt a folyamatot a szivacsolás követte. Nedves szivacs segítségével a maradék egyenetlenség is elsimítható az edények felületén.

Megismerték az engób használatát, és az azzal való díszítés módozatait. A bekavarást és a megfelelő halmazállapot elérését is megtapasztalták. Az elkészült engóbbal különféle díszítési módokat, és az ecsetes felhordás mellett az öntést is kipróbálták. Karcolószerszámmal történő visszakaparással díszítőminták készültek, így születtek növényi ornamentikás, illetve feliratos díszítések. A díszítés teljes száradása után kerül sor az égetésre. A mázazás technikája, szerepe és a mázak összetétele, készítési módja is ismertetésre került. Kipróbálására az első zsengélő égetés után nyílik lehetőség. A kényszerű szünet után nagy lelkesedéssel folyt a munka, örültek a találkozásnak, alkotás közben jutott idő az eddigi élmények megosztására.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.