Statisztikai fórumot és műhelymunkát tartottak a megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága Közművelődési Statisztikai Tájékoztató Napot és műhelymunkát tartott 2019. február 19-én délelőtt a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központban, délután pedig az Új Nemzedék Központ Miskolci Közösségi Térben a 1438-as OSAP közművelődési statisztikai adatszolgáltatásról.

A 388/2017. (XII. 13.) Korm. rendelet az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program kötelező adatszolgáltatásairól szóló rendelet szerint a 1438-as közművelődési statisztikai jelentés adatszolgáltatói az alapfeladatként közművelődési tevékenységet folytató költségvetési szervek, társadalmi civil szervezetek, alapítványok, közalapítványok, gazdasági társaságok, vállalkozások. Az igazgatóság kiemelt szakmai feladata a kötelező adatszolgáltatást biztosító partnerek részletes, mindenre kiterjedő tájékoztatása, valamint  módszertani segítségnyújtás.  A statisztikai adatlap kitöltése évek óta jelentős problémát okoz mindenki számára, ezért a megye két területén Zemplénben és Borsodban tartottak műhelymunkával egybekötött szakmai fórumot. A rendezvény mindkét helyszínén először Konczné Tegzes Erika módszertani referens ismertette a programot. Köszönetet nyilvánított a műhelymunka helyszínét, infrastruktúráját biztosító intézmények munkatársainak az együttműködésért.

Tóth Csaba a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a Művelődési Intézet feladatfinanszírozási tervezést követően jött létre a szakmai találkozó. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az adatszolgáltatásban nehézségek adódnak. Éppen ezért indokolt az adatkitöltő szervezetekkel a személyes kapcsolattartás, az elméleti tudás átadása és a gyakorlatiasság.

Ezt követően a statisztikai adatszolgáltatásról általában Kovács Anikó a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság módszertani referense beszélt. Előadásában kifejtette a közművelődési statisztikai adatgyűjtés célját, a 2019. évi változásokat. Részletesen kitért az adminisztrációra és annak lehetséges problémáira,  meghatározta az adatszolgáltatók körét, és az adatszolgáltatás végső zárási határidejét.


A gyakorlati alkalmazásról Négyesi Krisztina szakfelügyeleti módszertani referens, a közművelődési statisztikai adatgyűjtési program országos koordinátora, a Nemzeti Művelődési Intézet Minőségfejlesztési Központ munkatársa nyújtott részletes információt és használható tudást a jelenlévő szakembereknek. Előadásában beszélt a megújult Kulturális Statisztikai Rendszer (KultStat) és az új adatlap használatáról, érintve a módosított 1997. évi CXL. törvény változásait. Az elmélet után került sor az interaktív adatkitöltő műhelyfoglalkozásra, ahol az adatlap funkcióinak kipróbálását gyakorolhatták felhasználóként a résztvevők. Az érdeklődők pozitív élményként fogadták az egyébként igen „száraznak” tűnő szakmai háttéranyagot, és az új táblázatkitöltő programot.


A Közművelődési Statisztikai Tájékoztató Nap elégedettségi kérdőívének kiértékelését követően, láthatóan minden bizonytalan kérdésre választ kaptak a fórum résztvevői. A teljes körű, részletes szakmai tájékoztatásról használható és magabiztos tudással tértek haza.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.