Súr diákjai Piliscséven

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Komárom-Esztergom megye két legtávolabbi települése kapcsolódott össze egy különleges ifjúsági program keretében 2018. október 5-én. Az Új Nemzedék Tatabánya, a Peron Music Alapítvány és a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája szakmai munkájának köszönhetően a bekapcsolódó általános iskolás fiatalok településük értékeit mutathatták be egymásnak, ahogy ők látják azokat, illetve új ismertségeket köthettek.

A súri hetedikesek autóbuszra ültek, hogy megismerkedjenek az azonos korú piliscsévi általános iskolásokkal. Mindkettő település polgármestere, iskola igazgatója és pedagógusok segítették, támogatták a játékokkal, kalandokkal teli találkozást.

A piliscsévi Általános Iskolában Maduda Ildikó igazgató, Kosztkáné Rokolya Bernadett Piliscsév polgármestere és Sógorka Miklós Súr polgármestere köszöntette a diákokat. A köszöntőket Piliscsév diákjainak falubemutatója követte: megosztották, hogy milyen látványosságok, programok, érdekességek vannak a településen, és külön kitértek arra, hogy miért szeretnek Piliscséven élni. Ezután a szakmai szervezetek közösségfejlesztő játékokkal járultak hozzá, hogy az ifjak minél többet megtudjanak egymásról. Az egyórás játéksor után a Falumúzeumban kalauzolták végig a vendégeket a házigazdák, a rövid helytörténeti ismertetést itt is élménydús játék követte: a régi tárgyak közé rejtett modern darabokat kellett felfedezni és összegyűjteni. A közös fotózás és ebéd után pedig szabadtéren került sor a helyi értékekre alapozott akadályversenyre a pincefalu közösségi terein.

Három játékos állomáson három vegyes csapattal feladatokat kellett közösen megoldani. Játékos népviseletpróbán, kirakós játékban, és nevezetes piliscsévi helyek, értékek megtalálásában kellett megmérettetni magukat a résztvevőknek. A fiatalok találkozásának a célja a tapasztalatszerzés volt. A megyei mobilitási program többek között lehetőséget adott arra, hogy barátságok szülessenek és a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak. Az élmény alapú értékbemutató nap alkalmával projekt és pályaorientációs tapasztalatokat szereztek a résztvevők, ismereteket a megye különleges értékekkel rendelkező két településéről. A pedagógusok és gyerekek valamint a települések vezetői is tapasztalatokat cserélhettek a nap során. A fiatalok válaszokat találtak a beszélgetéseik során: Hogyan lehet tanulni, élni egy másik kistelepülésen Komárom-Esztergom megyében? Hogyan lehet ráhangolódni munkatapasztalatokra, egyedi tanulási lehetőségekre? A projekt hosszútávon hozzájárul a fiatalok helyi és megyei identitásának megerősítéséhez.

A fiatalok az élmények közül kiemelték a dimenzió kapus és a kooperációs ernyős játékot, az akadályverseny különleges helyszíneit és a különleges helyi értékeket.

A program folytatása 2019 tavaszán várható, amikor a piliscsévi fiatalok utazhatnak Súrra egy interaktív napra, megismerve a Bakonyalja ékszerdobozának, Súrnak az értékeit.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.