Sváb bál Városlődön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretein belül német nemzetiségi tánccsoportvezetői műhelyt indított Veszprém megyében.

Mivel a foglalkozás gyakorlatorientált, ezért nagy hangsúly van azon, hogy a résztvevők minél több olyan helyzettel ismerkedjenek meg, amelynek tapasztalatait a mindennapi életük során, a saját csoportjaikkal végzett munkában is hasznosítani tudják.

2019. március 2-án immár 55. alkalommal szervezték meg a hagyományos sváb bált Városlődön. A bál igazi hagyományőrző mulatság, amit kulturális műsor is gazdagít.

A bál kezdete előtt Petres Ákos és Petresné Reiter Andrea néptáncoktatók ismertették meg a műhely tagjait a városlődi hagyományokkal, az egykori és a mai magyarországi német kultúra tükrében. Áttekintették a helyi hagyományokat és jellegzetességeket. Megfigyelési szempontokat kaptak a különböző táncokkal kapcsolatban.

A megjelenteket Oszvald József, a városlődi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Csekényi István, Városlőd polgármestere köszöntötte. Közreműködött a Városlődi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület énekkara és a helyi Pergő Rozmaring Tánccsoport is, aki palotást és német nemzetiségi táncokat adott elő.

A bálon a Die Lausbuben zenekar muzsikájára táncolhatott a közönség.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.