Szabadegyetem a közösségekről

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság a „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148” projekt keretén belül három alkalomból álló szabadegyetemet szervezett 2018. augusztus 28-a és szeptember 11-e között Tatán, a Piarista Rendházban.

A három alkalom a közösségi gazdálkodás, a lokális élelmiszerellátás közösségi dimenzióját, a közösségek megerősítése, valamint a gazdaság- és társadalomfejlesztés kapcsolatát járta körbe, illetve egyben előkészítése is volt egy új tatai bevásárló közösség megalakulásának.

Az előadások a rövid ellátási lánc (REL) gyűjtőfogalma alá tartozó közösségi megoldásokba is betekintést engedtek, valamint a jelenlévők jó gyakorlatokkal is megismerkedhettek.

Az első alkalom rendhagyó volt, hiszen ezen a napon került megrendezésre a Közösségek a helyi élelmiszerellátásban című konferencia is.

A rendezvényt Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnökének köszöntője nyitotta, majd a nap folyamán számos érdekes előadásra került sor. Takács-Sánta András az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának docense, Humánökológiai szakigazgatója részletesen kifejtette a rövid ellátási lánc (REL) fogalom jelentését és alapelveit, beszélt a fenntartható mezőgazdaság módszereiről, míg Czumf Attila a Természetes Életmód Alapítvány kuratóriumi titkára, humánökológus előadásában bemutatta az alapítvány munkáját, a Tata-Agostyánban működő ökofalu nevelő, oktató programjait, tevékenységét.

Dr. Halbritter András, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának docense az Iskolakertekért Alapítvány tevékenységére, az iskolakertek közösségteremtő, illetve nevelő hatására hívta fel a figyelmet. Schmelcz Gézáné a Szociális Farm Szövetség alelnöke részletesen bemutatta a szövetség munkáját, illetve a hallgatóság megismerkedhetett a szociális farm fogalmával, külföldön bevált mintáival is, amely „a szociális és szolidáris elveknek megfelelően, a társadalmi és környezeti szemléletformálás érdekében működő kooperatív gazdálkodási forma, amely mezőgazdasági termelő, feldolgozó, szolgáltató tevékenységet végez hátrányos helyzetű személyek bevonásával.” Előadásában kitért a Komáromban működő Kemence Egyesület által működtetett klubokra, közösségekre is.

Az első alkalmat Pető Áron, biogazdász előadása zárta, aki a Szigetmonostoron működő Biokertet, illetve a közösség által támogatott mezőgazdaság (AMAP) koncepcióját ismertette meg a jelenlévőkkel, ami egy-egy termelő és egy-egy vásárlói csoport (formális vagy nonformális közösség) közvetlen és állandó, mindkét fél számára előnyökkel járó kapcsolat.

2018. szeptember 4-én folytatódtak a szabadegyetem előadásai. Monostori Éva, az Élettér Közösség- és Településfejlesztő Egyesület szakmai vezetője a közösségek által vezérelt vállalkozási, gazdasági formákat mutatta be, illetve ismertette az egyesület Szent Pál-szigeti Mag-unk Kincsei programját. Ezt követően Schuszter Margit, a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség projektmenedzsere átfogó képet nyújtott az aktuális pályázati lehetőségekről, illetve a közösségi élelmiszerellátás és a rövid ellátási lánc terén elindult térségi kezdeményezésekről, és azokról a lépésekről, amelyet az egyesület tett a működési területén tevékenykedő termelők feltérképezésére és segítésére.

Pál András előadásában az ökokörök működését mutatta be, majd az ebédszünetet követően Lőrincz Zsuzsanna az esztergomi Kiskosár Bevásárló Közösség felépítéséről, rendszeréről mesélt a hallgatóságnak. A második napot Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármesterének Bioszentandrás című előadása zárta, amelyben részletesen kitért arra, hogy a településen milyen közösségfejlesztő folyamatokat indítottak el, illetve hogyan tudták létrehozni a biogazdaságot, melynek célja a település közösségmegtartó erejének erősítése és az elindult gazdaságfejlesztési folyamatok megerősítése, fenntartása.

Az utolsó alkalommal a tatai bevásárlóközösség ötlete került a középpontba. A résztvevők csoportos munka keretében arról beszélgettek, hogy a termékek átadására milyen megoldások állnak rendelkezésre, azok milyen hátránnyal és előnyökkel rendelkeznek, majd a termelők bemutatkozása következett. Az esemény végén a hallgatóság megtekinthette és meg is kóstolhatta a jelenlévő termelők portékáit.

A háromalkalmas szabadegyetem-sorozat a visszajelzések alapján sok értékes információt és tudást adott a résztvevőknek, a következőkben a tervek szerint egy szakmai stáb és a bevásárló közösség önkéntes szervezőcsoportjának létrehozása és megerősítése következik.

 

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.