Szakemberek keresték a “közös pontokat” Szerencsen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága április 11-én tartotta „Közös Pont” elnevezésű szakmai napját Szerencsen, a Turisztikai Központban. A korábbi évekhez hasonlóan most is a közművelődést érintő fontosabb témák, megyei sajátosságok kerültek előtérbe. Ezúttal meghívott vendég volt Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője és Nyíri Tibor Szerencs polgármestere.

A Költészet Napja alkalmából megrendezett esemény megnyitója és a köszöntő beszéd után Tóth Csaba, a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatója rövid kitekintő és helyzetelemzést követően mutatta be a megyei szervezet felépítését, személyi hátterét, működését, valamint a már megvalósult és tervezett projekteket, szakmai programokat.

Második előadóként, a rendezvény házigazdája Csider Andor, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója tartott előadást a helyi közművelődési intézmény munkájáról, kiemelten Szerencs város kulturális alapú gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységéről, a Csokifesztivál kialakulásáról, annak gazdaságélénkítő szerepéről.

Az előadást követően érkezett meg Nyíri Tibor Szerencs polgármestere és Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője, akikkel egy rögtönzött kerekasztal beszélgetés alakult ki. Egyfajta interaktív eszmecsere indult arról, hogy a Szerencsi Csokoládé, mint Kiemelkedő Nemzeti Érték, hogyan vált turisztikai vonzerővé és hogy segíti a helyi gazdaságot az évente megrendezésre kerülő Szerencsi Csokoládé Fesztivál, amelynek egyik különlegességét képezi a kézzel faragott csokoládé szobrok készítése.

A helyi honatya (Koncz Ferenc) ezt követően beszélt az aktuális Magyar Falu Program pályázatának felhívásáról és a benne rejlő lehetőségekről, amelynek egyik fontos része a nemzeti és helyi identitástudat erősítése, a vidék megtartó ereje és a hagyományos vidéki közösségi élet megerősödése, ezzel teret adva a fiatal generáció számára. Fontos megemlíteni, hogy a program esélyt ad a helyi kulturális intézmények, közösségi színterek építésére, külső belső felújítására, korszerűsítésére. Ezen a ponton a megyei igazgató felszólalt és külön kiemelte, hogy mindezek mellett fontos azt is megemlíteni, hogy a megye közművelődési szakember ellátottságának növelésére van szükség, ennek érdekében fontos a képzési lehetőségekkel megismertetni a települések döntéshozóit. Örömmel jelentette be, hogy idén áprilisban 25 fő szakemberrel gazdagodtak a kistelepülések és újra elindul támogatott formában a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés, mert látják a pozitív hatását, eredményét. Kitért arra is, hogy a Magyar Falu Program pályázat biztosítja a közösségszervező szakmai munkatárs bérének támogatását, ezzel is segítve a helyi művelődő közösségek létrejöttét, az amatőr művészeti csoportok kialakulását, a helyi programok, rendezvények szervezését, a közművelődés fellendítését.

A szakmai nap második felében, az idő szűkössége miatt Bogoly Erzsébet, módszertani referens röviden ismertette a kultúrafinanszírozás lehetőségeit az önkormányzatok a közművelődési intézmények és a civil szervezetek részére. A kulturális alapellátás jogszabályi környezetének változásáról Mátyás Edina módszertani referens tartott előadást.

 

A délutánban nyúló szendvicsebédet követően a kitartó résztvevők megismerkedhettek a Szerencsi Turisztikai Központban kiállított csokoládé szobrokkal, régi motorokkal és retro játékokkal.

A következő szakmai napra május 22-én, Diósgyőrben kerül sor, ahol az érdeklődő szakemberek megismerkedhetnek egy több telephellyel rendelkező Kulturális Központ szervezeti felépítésével, szakmai munkájával, továbbá válaszokat kaphatnak az őket érintő fontosabb szakmai kérdésekkel kapcsolatban.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.