Szakképzett kollégákkal gazdagodott a zalai közművelődés

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

2020. július 21-én sikerrel zárult a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult Közművelődési és közönségkapcsolati szakember (Közművelődési szakmai irány) képzés Zala megyében.

 

 

2019 júliusában, a szakma iránt érdeklődők számos településről delegálva kezdték el közművelődéssel kapcsolatos tanulmányaikat. Az érettségire épülő 900 órás képzés azzal a céllal indult útjára, hogy a résztvevők a megszerzett szakmai tudás birtokában képesek legyenek felvállalni egy – egy helyi közösség építését, valamint e közösségek életét érintő művelődési folyamatok szervezését és lebonyolítását. A tanulás iránt elhivatott 26 jelentkező, ez idáig nem rendelkezett szakirányú végzettséggel, közülük néhányan már e területen tevékenykedtek, mások a képesítés megszerzésével fognak a közművelődés terén elhelyezkedni a jövőben.

 

A közel egy évet felölelő tudásátadás alkalmával sokrétű ismeretet sajátítottak el, melyek kitértek a közösségépítésre, az értékek átörökítésére, a rendezvények szervezésére, a pályázati források jelentőségére, azok hatékony felhasználására, valamint a marketing és PR szerepére, fontosságára. Hangsúlyt kaptak a közművelődés szaktörvényei, amelyek átszövik a napi szakmai munkát.

A komplex szakmai vizsga a lelkes és lelkiismeretes felkészülésnek, valamint a több éves szakmai múlttal, széleskörű tudással felvértezett közművelődési szakemberek iránymutatásainak köszönhetően, kiemelkedő eredménnyel zárult.

 

 A vizsgabizottság döntésének megfelelően 25 fő jeles, 1 fő jó értékelésben részesült. Szóbeli dicsérettel zárta a közművelődési szakirányban végzett középfokú tanulmányait, Illés Rolandné és Sándorné Kovács Nikolett. A bizottság elnöke, T. Várkonyi Attila záróbeszédében biztató szavakkal bátorította a most szakemberekké váltakat tanulmányaik folytatására.

 

 

A csoport tagjai a hónapok során összetartó csapattá kovácsolódtak, segítve, támogatva egymást a felkészülés, valamint a napi munkavégzés folyamatában. A képzés résztvevői közötti együttműködés hatékonysága lényeges alapként szolgál majd a megyei közművelődési munka hálózatosodásában.

A közművelődés területén OKJ szerinti szakképesítést sikeresen megszerző kollégák, kellő felkészültség és motiváltság birtokában folytatják, valamint kezdik meg értékteremtő munkájukat a zalai településeken.

 

 

 

Török Irén

 

Fotó: Preisinger Éva

Török Irén

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.