Szakmai asszisztensek képzése Bács-Kiskun megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságán került megrendezésre a szakmai asszisztensek belső képzése 2019. január 30-án, melyen 4 megye közfoglalkoztatott kollégái vettek részt (Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megye).

A vendégeket Oláh Edit igazgató, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának vezetője köszöntötte. Előadásában az igazgatóság 2018. évi programjait mutatta be, és betekintést engedett az idei év tervezett projektjeibe. A következő előadó beszélt a népfőiskolák megalakulásáról – Magyarországon és Európában – és azok fontosságát, szellemiségét, általános jellemzőit ismertette. Rónyai László, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság módszertani referense megkérte a hallgatókat, hogy egy szóban fogalmazzák meg, mit gondolnak, mi a szerepe a népfőiskoláknak napjainkban.

Ezt követően Tokár János, a Békés Megyei Igazgatóság módszertani referense tájékoztatott a települési és a megyei értéktárak szerepéről. Beszélt arról is, hogy a fiatalokat hogyan lehetne bevonni értékeink felkutatásába, valamint az értékfeltárás folyamatába. A hagyományaink megőrzésének fontosságát egy közösen elkészített SWOT-analízis segítségével szemléltette. Kovács Szilvia, a Csongrád Megyei Igazgatóság módszertani referense a közművelődési intézmények statisztikai adatszolgáltatásáról, a jelentő lap kitöltésének módjáról tájékoztatta a jelenlévőket, valamint megmutatta a megújult elektronikus felületet is.

Második témája az asszisztensek munkájához igen közel álló fotózási alapismeretek volt, és az igazgatóságon lévő fényképezőgépek helyes használatára világított rá számos gyakorlati példán keresztül. Végezetül a Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság munkatársai által készített hungarikum társasjátékokat (puzzle, memóriajáték, kocka) próbálhatták ki a résztvevők.

Dian Krisztina, Salló Dorottya

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.