Szakmai fórumsorozat a kulturális alapellátás kiterjesztéséről – Közművelődési szakmai nap Győrben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A NMI Művelődési Intézet együttműködésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával közművelődési szakmai napot tartott 2017. november 11-én Győrben. A fórum fókuszában a szakterületet érintő jogszabályi változások álltak, különös tekintettel a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény változásaira.

Diligens Tibor, Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turizmus Bizottságának tagja köszöntőjében elmondta, hogy örömmel fogadták a szakmai nap partnerségben történő megrendezését. Hangsúlyozta, mennyire fontos szerepet vállalnak a közművelődési szakemberek a város színes kulturális életében. Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője előadásában többek között ismertette a törvény módosításait az önkormányzatok közművelődési alapszolgáltatásait, a közösségi színterek, közművelődési intézmények típusainak meghatározását, a szakmai feladatok ellátásához szükséges szakirányú végzettséget és szolgáltatási terv fontosságát, valamint az infrastrukturális feltételekre vonatkozó létesítményi követelményeket illetően. A főosztályvezető előadása után a fórumon részt vevő közművelődési szakemberek számos kérdést tettek fel az ágazatot érintő jogszabályi változásokról.

A rövid szünet után Kárpáti Árpád az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója előadásában a Művelődési Intézet országos és területi szakmai szolgáltatásairól beszélt, kiemelten ismertette a megyei szintű aktuális feladatellátást. Nagyon tartalmas, sikeres pár órát tudhatnak maguk mögött a közművelődésben dolgozó munkatársak, akik új gondolatokkal, hasznos információkkal gazdagodva folytathatják a közművelődési alapszolgáltatások megszervezését a településeken.

Szűcs Péter
Fotók: Fábián Emese

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.