Szakmai kirándulás a bábos palántákkal

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2019. március 8-án a pécsi Bóbita Bábszínház látta vendégül a szalántai amatőr bábcsoportot. A Nemzeti Tehetségprogram támogatásával megvalósuló III. Bűvös Bábos projektben Baranya megyét képviselő csoport a felkészülés megkezdése óta először indult útra, hogy szakmai ismereteit bővítse és betekintést kapjon egy előadás létrejöttébe és egy professzionális bábszínház működésébe.

A Történetek a kutyusról meg a cicusról előadás főpróbájának megtekintése után lehetőség volt az élményeket és kérdéseket az alkotókkal megvitatni. A rendező és a bábszínészek segítségével sok kérdés tisztázódott, a díszletek, a világítás és a hangosítás kérdésköréből. A színpadbejárás után egy előadás megszületésének hátterével is megismerkedett a csapat a műhelylátogatás alkalmával. Az épp formálódó bábfigurák és a sokféle felhasznált alapanyag is felhívta a csoport figyelmét egy-egy produkció összetettségére és az előttük álló feladat nagyságára. 2019. június 6-án a Szalántai Palánták Egerben mutatják be a féléves alkotómunka eredményét. A III. Bűvös Bábos Szemle a Gyermekbábosok Országos Fesztiváljának előestéjén kerül megrendezésre.

A tartalmas délelőttöt a Bábmúzeum megtekintése koronázta meg, ahol a különféle technikai megoldásokkal, mozgatási módozatokkal interaktív módon a gyakorlatban is megismerkedhettek a fiatalok. Ezúton is köszönjük a Bóbita Bábszínház önzetlen támogatását a projekt sikeres megvalósításához!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.