Szakmai kirándulás az Ifjúsági műhelymunkában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Művelődő közösségek az Alföldön, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 program, Ifjúsági műhelymunka kilencedik alkalmával, 2019. február 20-án szakmai kiránduláson vettünk részt. Álmosd községbe látogattunk el, ahonnan három hallgató jár a képzésre. Az ő javaslatukra választottuk ezt a települést, hogy jobban megismerhessük a helyi munkájukat, betekintést nyerhessünk az ifjúság körében végzett tevékenységükbe.

A helyiek Álmosdon fogadtak minket Kölcsey Ferenc szülőházánál, amely az egyetlen eredeti állapotában megmaradt, a Kölcsey családhoz kapcsolható épület. Nagy Gergő, a Kölcsey Ferenc Emlékház és Álmosdi Kiállítóhelyek munkatársa, gyűjteménykezelője elmondta, hogy a költő gyermek- és felnőttkorának egy részét itt töltötte Álmosdon. Ezekben az években, a költő a településen élt, gazdálkodott és alkotott. Az is kiderült, hogy 1944-ben, a településen, a Miskolczy-kúria padlásán találták meg Kölcsey levelesládáját a Himnusz kéziratával és a költő levelezésének egy részével. Az emlékház után az intézmény további kiállítóegységeit látogattuk meg, így többek között a Párizsban élt Joseph Kádár által 2002-ben alapított Joseph Kádár-gyűjteményt, ahol a művész és kortárs képzőművészek alkotásai mellett régészeti, antik és néprajzi tárgyakat is megtekinthettünk. A másik egység a 2017-ben megnyitott Falumúzeum volt, amelyben Álmosd régészeti emlékeiről, történetéről és népi kultúrájáról tájékozódhattunk.

Nagy Gergő ismertette, hogy milyen közösségszervező, kulturális rendezvényekben gondolkodik az intézmény. Csatlakoztak az országos múzeumi és tudományos programokhoz, mint a Múzeumok Éjszakája, a Múzeumok Majálisa stb. Az emlékház könyvbemutatóknak, közönségtalálkozóknak, és ünnepnapok alkalmával a megemlékezőknek, érdeklődőknek is helyet biztosít. Az idei évtől, legfőképp a település óvodásainak, iskolásainak és lakosainak, múzeumpedagógiai, múzeumi foglalkozásokat indított az intézmény és próbál további intézmények és lehetőségek felé bővíteni.

Ezt követően Markocsány Tamás, az önkormányzat által fenntartott Ifjúsági Klub és a Könyvtár vezetője fogadott minket – aki szintén a műhely résztvevője -, s mutatta be a könyvtárat és a klubbot, valamint ezeknek a tevékenységét. Ismertette a település könyvkölcsönzési szokásait is, valamint azt, hogy hogyan próbálják ezeket a közösségi tereket a gyerekek és az ifjúság számára vonzóvá tenni.

Végül a településen működő Roma Láng Egyesülethez mentünk, amelyet az egyesület elnöke, Oláhné Balogh Tímea mutatott be nekünk. A tanodában beszélt a pályázataikról, amelyekkel a tehetséges roma gyerekeket segítik. Náluk dolgozik az „Ifjúsági műhelymunka” harmadik Álmosdi résztvevője, aki Álmosdi és Bagaméri cigánygyerekekből bábcsoportot hozott létre a Nemzeti Művelődési Intézet „Bűvös Bábos” programjának köszönhetően, Álmosdi Ekhós Rajkók néven.

Hermann Attila

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.