Szakmai műhely- kik mutatják meg a minőséget?

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

Sikeresen zárult a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatósága által megtartott szakmai műhely. A műhelysorozat második alkalmán, április 6-án a minőség kapta a főszerepet. A lassan megszokottá vált platformon, az online térben találkozhattak a résztvevők.

Pest megye sajátossága, hogy az országos átlaghoz képest nagyobb a közművelődési intézmények száma. Emiatt nagy volt az érdeklődés az EMMI által kiírt Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőség Díj pályázat köré szervezett online műhelyre: 12 intézmény képviselője jelentkezett.

A téma szakértői: Török Rita, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakfelügyeleti és Minőségfejlesztési Központ vezetője és Varga Marietta, módszertani referens bepillantást adtak a pályázat felépítésébe, elvárt szakmai követelményeibe. A megváltozott pályázati dokumentációt részletesen, pontról-pontra mutatták be. Az esemény tematikája abban segítette a résztvevő intézményeket, hogy átfogó képet kapjanak a pályázati és auditálási eljárásról, valamint a határidőkről. A jelenlévőknek lehetőségük volt a gyakorlati oldalról, egy már minősített intézmény szemszögéből is látni a pályázat folyamatát: a ceglédi Kossuth Művelődési Központ vezetője, Détári-Lukács Ágnes osztotta meg a pályázás során szerzett tapasztalataikat. Beszélt arról, hogy akkor érdemes elindulni ezen az úton, és vállalni a több hónapos munkát, ha az intézmény minden munkavállalója fontosnak érzi a Cím elnyerését.  Ágnes szavainak külön hitelt adott az, hogy nem egyedül, hanem a nyertes pályázatot író munkatársaival együtt vett részt a műhelyen, és mindenki hozzátett a beszámolóhoz. Rengeteg hasznos tipp, tanács hangzott el, amiből a leendő pályázók sokat kamatoztathatnak.

Az esemény zárásaként a jelenlévőktől tömör, 1-2 szavas értékelést kértek az igazgatóság munkatársai. A válaszok között szerepelt a csapatmunka, a segítőkészség, a tudás, az elismerés kifejezés. Ezek jól mutatják, hogy milyen hozzáadott értékkel bír az intézmény életében, működésében a Cím vagy Díj elnyerésére való törekvés.

A Pest megyei igazgatóság reméli, hogy a szakmai műhelyen elhangzott, a folyamatot támogató információk hatására kellő inspirációt kaptak a résztvevő kollégák, és minél több közművelődési intézmény jelentkezése érkezik be a megadott határidőig, április 17-ig.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.