Szakmai műhely Szászváron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodája elkezdte 10 alkalomból álló programsorozatát. Januárban és februárban minden járásba ellátogatnak a módszertani referensek, hogy az érintett települések önkormányzatait, közművelődési feladatellátóit tájékoztassák a rájuk váró határidős feladatokról.

Az érdeklődők három fő témáról hallhatnak: a közművelődési munkatársak szakképzési lehetőségei; az 1997. évi CXL-es törvény változásaiból adódó feladatok; a kulturális statisztikai adatszolgáltatás. A műhely során lehetőség van kérdéseket feltenni, illetve konkrét eseteket elemezni.

Első alkalommal január 17-én Szászváron, a Komlói járásban zajlott a szakmai műhely. A 2016-ban felújított Szászvári Várkastély keleti szárnyában kialakított pompás konferenciaterembe érkezett közel 30 érdeklődőt a vendéglátók nevében Dunai Péter polgármester köszöntötte.

Elsőként Nemes Krisztina irodavezető tartott tájékoztatót a Nemzeti Művelődési Intézet szervezeti változásairól, a Baranya megyei iroda 2019-re tervezett projektjeiről és az ajánlott szakképzési lehetőségekről.

Ezután Nagy Andrea módszertani referens hívta fel a törvényi változásokra és a közelgő határidőkre a figyelmet. Továbbá tájékoztatta a hallgatóságot az Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodája FIRTATÓ elnevezésű szakmai beszélgetés-sorozatáról, amely az éves feladatokhoz igazodva, havonta dolgoz fel egy-egy témát, és lehetőséget nyújt, hogy informális keretek közt vitassanak meg a közművelődési feladatokkal kapcsolatos kérdéseket.

Az utolsó témakör a kulturális statisztika volt. Váradi Judit módszertani referens elsőként általános ismertetőt nyújtott a kulturális statisztika eredményeiről. Speciálisan, a Komlói járás adatszolgáltatói által, a 2017-es év adatainak bemutatásával magyarázta el a statisztikai adatszolgáltatás fontosságát. Majd az új bejelentési formulákon lépésről lépésre haladtak végig. Beszélt a korábbi években tapasztalt típushibákról, hiányosságokról és praktikus tanácsokat adott a kitöltéshez.

A szakmai műhely a vendéglátó, Szászvár Nagyközség Önkormányzat jóvoltából büféebéddel zárult. A kötetlen beszélgetések megerősítették, hogy az elhangzottak hasznos segítséget jelentenek az érdeklődőknek. Ehhez az is hozzájárul, hogy a települések képviselői átvehették a Művelődési Intézet által kiadott Útmutató a közművelődési szakterület megújult jogszabályi környezetének alkalmazásához című kiadványt.

Jövő héten folytatódik a szakmai műhelyek sora. Az alábbi időpontokban és helyekre várja az Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodája az érdeklődőket:

2019. január 22. 10.00 Hegyháti járás, ÁMK – Sásd, Szent Imre út 25-27.
2019. január 24. 10.00 Szigetvári járás, Művelődési Ház, Kisdobsza, Fő utca 4.
2019. január 29 10.00 Siklósi járás, Örsi Ferenc Művelődési Ház – Siklós, Kossuth tér 15.
2019. január 31. 10.00 Sellyei járás, Sellye Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Muzeális Intézmény – Sellye, Mátyás király utca 53.
2019. február 4. 10.00 Szentlőrinci járás, Művelődési Központ, Könyvtár és Konyha – Szentlőrinc, Templom tér 1-3.
2019. február 7. 10.00 Mohácsi járás, Görcsönydobokai IKSZT – Görcsönydoboka, Csele utca 43.
2019. február 11. 10.00 Bólyi járás, Erzsébet Vigadó – Bóly, Erzsébet tér 1.
2019. február 15. 10.00 Pécsi járás, Pécsi Kulturális Központ – Pécs, Dr. Veress E. utca 6.
2019. február 18. 10.00 Pécsváradi járás, Fülep Lajos Művelődési Központ – Pécsvárad, Kossuth L. utca 31.

Nemes Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.