Szakmai műhelyben készülnek Baranyában a szolgáltatási tervek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Újra elindult a Firtató sorozat 2020. február 4-én a Baranya Megyei Igazgatóságon. A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága az elmúlt év elején kezdte el a „járás járást”, januártól február közepéig 10 településen tartanak előadást és fórumot a törvényi előírásokról, a statisztikáról és az aktuális programokról. Ezen alkalmakkor is népszerűsítik a közművelődési referensek a Firtató elnevezésű szakmai műhelysorozatot, ennek köszönhető, hogy egyre többen jelentkeznek és vesznek részt a programon.

Az idei első foglalkozás február 4-én indult a szolgáltatási tervek elkészítésének megbeszélésével. A települések képviselői, szakemberei még mindig segítséget várnak az igazgatóság munkatársaitól, hiszen ez egy új eleme a közművelődési feladatellátásnak. A Firtatón együtt értelmezték a résztvevők a 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendeletbe foglaltakat, és megértették, hogy a szolgáltatási terv a település közművelődési rendeletében megfogalmazott alapszolgáltatásokon belül a 2020. évre tervezett művelődési tevékenységek összessége. A dokumentum az állami normatíva felhasználását tartalmazza, amely alapján a megfelelő elszámolás is biztosítva van. A szolgáltatási terv a közművelődésben dolgozók és a települési önkormányzat együttműködésén alapuló, előzetesen egyeztetett programterv is egyben, amelyet célszerű együtt készíteni a beszámolóval, a munkatervvel és a költségvetéssel. Ha ez a munka december végén, január elején elkezdődik, akkor lehetséges a szolgáltatási terv elfogadásának, a jogszabály által előírt március 1-jei határidejét betartani.

Természetesen a helyi közművelődési rendelet felülvizsgálata is előkerült, hiszen addig, amíg nincs határozat az alapszolgáltatásokról, addig a szolgáltatási terv elkészítése sem valósulhat(na) meg. A Firtató tervezett témái között a települések helyi rendeletének megalkotása is szerepel. A hangsúlyt addig is mindenképpen a tervezésre kell tenni, a normatíva elszámoláson kívül, a szolgáltatási tervben föl kell tüntetni azokat a programokat is, amelyek nem tartoznak az alapszolgáltatások körébe, és amelyek más egyéb forrásból valósulnak meg. A Firtató résztvevői a műhelymunka után egy közösen elkészített „mátrixszerű” táblázattal távoztak, mely nagyban megkönnyíti számukra a terv véglegesítését.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.