Szakmai műhelysorozat – módszertani nap Rajkán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága együttműködve a közművelődési intézményekkel, színterekkel, önkormányzatokkal rendszeresen tart műhelyfoglalkozásokat az érdeklődő közművelődési szakemberek számára.

2020. február 13-án a Rajkai Faluház adott otthont annak a módszertani napnak, melynek témája a szolgáltatási terv volt. Kiss Vince polgármester köszöntője és település bemutatója után Szűcs Péter megyei igazgató ismertette a nap programját, a műhelyfoglalkozás témáját. Hogy betekintést kapjunk a rajkai közösségi színtér, faluház életébe Dr. Váradi Viola faluházvezető mutatta be szakmai tevékenységüket, beszélt a sokszínű programjaikról, kiemelve, hogy Rajka életében nagyon fontos szerepet játszanak a letelepedett szlovák állampolgárok, továbbá a német nemzetiségi közösségek, s rendezvényeiket mindenkinek hozzá kell igazítaniuk. Létszámgondokkal is küzdenek, de a programok egyre növekvő száma miatt ígéretet kaptak egy újabb szakember felvételére, így segítségével még változatosabbá tehetik a település kulturális életét.

A hasznos információk után műhelyfoglalkozás keretében az intézményvezetők, szakemberek megbeszélhették egymással a jó gyakorlataikat, választ kaphattak a felmerült kérdéseikre. Szűcs Péter megyei igazgató kitért a közművelődési feladatellátás jogszabályi változásaira, a határidőkre, a szolgáltatási terv fontosságára, pontos kitöltésére. A megbeszélés, tapasztalatcsere hasznos volt, a felmerült kérdésekre választ kaphattak. Többen kérték a Művelődési Intézet segítségét a szolgáltatási terv felülvizsgálatához, kitöltéséhez.

A jól sikerült műhelymunka megalapozta a következő, 2020 májusában Lövőn megrendezésre kerülő módszertani napot.

Zsolnay Janka
Fotó: Epinger Zsanett

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.