Szakmai nap ‒ Salgótarjánban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A salgótarjáni József Attila Művelődési Központ adott otthont a közművelődéssel foglalkozó szakemberek, önkormányzatok, intézmények számára szervezett Nógrád megyei szakmai napnak 2018. május 31-én. A rendezvényen közel 70 közművelődési szakember és települési vezető vett részt – polgármesterek, jegyzők – a megyéből.

A szakterületet érintő jogszabályi változások ‒ különös tekintettel a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény változásaira ‒, valamint a közművelődési szakemberek kötelező továbbképzésével kapcsolatos feladatok és kihívások álltak a szakmai nap fókuszában.

 

A rendezvényt a salgótarjáni Doráti Kamarazenekar műsora nyitotta meg, előadásukban Rózsavölgyi Márk Első magyar társastáncz c. művéből hallhattunk részleteket. Simon Lajos, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft ügyvezetője köszöntőjében a közművelődési szakemberek és munkatársak kultúraközvetítő szerepének jelentőségéről beszélt. Ezt követően Kary József, a NMI Művelődési Intézet Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóságának igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy a Művelődési Intézet országos szinten feladatának tekinti, hogy a közösségi művelődés területén közelebb hozza a végrehajtókat, minél szélesebb körben ismertesse a változó jogszabályokból adódó, elsősorban a fenntartókra, az intézményvezetőkre, szakmai vezetőkre háruló feladatokat. Az előadók közül elsőként Máté Lászlóné, az NMI Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodájának vezetője mutatta be az iroda 2018-as tevékenységeit, szolgáltatásait a módszertani fejlesztő programokat és a megyei sajátosságokat. Szabóné Oravecz Éva közművelődési szakértő, gyakorlati oldalról, a közművelődés igazgatási oldaláról közelítette meg a törvényben megfogalmazott ellátandó feladatokat. A szakmai nap Barnucz Anitával, az NMI Művelődési Intézet, Kultúrakutatási és Képzési Igazgatóság, felnőttképzési csoportvezetőjének előadásával folytatódott. Kollegánk ismertette a közművelődési szakemberek kötelező továbbképzésével kapcsolatban a feladatokat és kihívásokat.

 

Az előadásokat követően a műhelymunka során lehetősége volt a jelenlévőknek kérdések feltevésére, amelyekre az előadók készségesen válaszoltak. Az előadók gyakorlatias oldalról foglalkoztak a kulturális törvény változásából adódó feladatokkal és a szakmai továbbképzésekkel.

A szakmai nap zárásaként Oravec Éva, a Cselekvő közösségek projekt kulturális közösségfejlesztő mentora ismertette az aktualitásokat a Cselekvő közösségek Nógrád megyei programjában.   A szakmai napot a résztvevő szakemberek kötetlen beszélgetése és a közös műhelymunka zárta.

Kémeri Judit

Fotó: Juhászné Kuris Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.