Szakmai nap Baktalórántházán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgozó közművelődési szakemberek, valamint polgármesterek, civil szervezetek vezetőinek részvételével, 2018. június 7-én, Baktalórántházán, a Dégenfeld Kastélymúzeumban rendezték meg a Megyei Közművelődési Szakmai Napot. A találkozó legfontosabb célja volt, a közművelődési szakterületet érintő aktuális közérdekű információk ismertetése, a jogszabályváltozásokhoz kapcsolódó feladatok és kötelezettségek tisztázása, különös tekintettel a kulturális szakemberek továbbképzéséről szóló rendelet és az 1997. évi CXL. törvény tennivalóira. Ezeken túl a szakmai nap keretében helyi, megyei és régiós folyamatok jó gyakorlatainak bemutatására is sor került.

A megye közművelődési szakembereit és az önkormányzatok képviselőit, mintegy negyvenhárom érdeklődőt ‒ Kozma Attila, Baktalórántháza alpolgármestere köszöntötte ‒, aki kiemelte az önkormányzat és képviselő-testület közművelődés területét felölelő aktív, támogató munkáját. Ezt követően a Kastélymúzeum vezetője, Bodnár István mutatta be a gyönyörű kastélyt és a színes helyi kulturális életet.

Első előadóként Szilágyi Erzsébet, az NMI Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodájának vezetője ismertette a megyei iroda tevékenységeit, szolgáltatásait és a Művelődési Intézet honlapját.

A szakmai nap fókuszában, egyik legfontosabb és legkiemeltebb témaként a közművelődést érintő törvény változásából következő gyakorlati feladatok végrehajtása állt, melyről Angyal László – az NMI Művelődési Intézet Hajdú-Bihar megyei irodájának vezetője – tájékoztatta a partnereket és a kollégákat.

Dr. Juhász Erika, az NMI Művelődési Intézet Kultúrakutatási és Képzési Igazgatóság vezetője, a szakemberek képzési igényeinek és szükségleteinek összehangolásáról beszélt és bemutatta a képző helyeket és a szakmai képzéseket.

Őt követte Sotkó Levente Attila – az NMI Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodájának munkatársa –, aki az értékfeltárás múltját, jelenét és jövőjét foglalta össze előadásában és kiemelte az elmúlt öt évben elindult értékfeltáró-mozgalom jelentőségét, valamint kihangsúlyozta, hogy a sikeres folytatáshoz elengedhetetlen az újabb közös irányok megfogalmazása.

A soron következő előadóknak köszönhetően, a résztvevők bepillantást nyerhettek a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Hajdú-Bihar megyében kiválóan működő népfőiskolai mozgalmakba. Elsőként a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola megalakulását és történetét ismertette Mankovits Tamás, a Magyar a Magyarért Alapítvány Kuratórium elnöke, ezt követően a Bihari Népfőiskola sokszínűségét mutatta be Lisztes Éva, a Bihari Szabadművelődési és Népfőiskolai Egyesület elnöke.

Az NMI Művelődési Intézet „135+1=A jövő zenéje” programhoz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből két csoport csatlakozott, a Demecseri Fúvószenekari Egyesület és a nyíregyházi tekerd! csoport. A közösségekben lezajló folyamatok megismeréséről, a tapasztalatok átadásáról és az egymástól tanulás lehetőségének megteremtéséről Kiss Gyula (Demecseri Fúvószenekari Egyesület) elnök és Mester Róbert beszéltek.

A szakmai nap zárásaként az érdeklődők, a múzeum munkatársainak tárlatvezetésével megtekinthették a kastélyt, mely minden résztvevőt visszarepített a múltba és interaktív kialakításával egyúttal, szórakoztató élményt nyújtott mindenki számára.
   

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.