Szakmai nap Csongrád megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

A kulturális alapellátás kiterjesztése címmel 2017. november 21-én rendezett szakmai tájékoztató napot az NMI Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodája. A helyszínt a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra biztosította.

Elsősorban települési önkormányzatok munkatársai, közművelődési szakemberek, de civil szervezetek képviselői és kulturális közfoglalkoztatott munkatársak, koordinátorok is jelentkeztek a fórumra; nemcsak Csongrád, hanem Bács-Kiskun megyéből is.

A megjelenteket Orbán Hedvig, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója köszöntötte. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának munkatársa, Joós Tamás főosztályvezető-helyettes a szakterületet érintő jogszabályi változásokról adott átfogó képet, érintve a  helyi önkormányzatok új közművelődési feladatait, közművelődési intézmények, közösségi színterek típusainak ismérveit, a szükséges szakirányú végzettségeket is.

A Művelődési Intézet szakmai szolgáltatásairól, arról, hogy az Intézet hogyan támogatja a területi feladatellátást az országban, B. Hegedűs Katalin, a Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője számolt be.

Ezt követően Dohorné Kostyál Zsuzsanna, a Csongrád megyei iroda munkatársa mutatta be a megye aktualitásait, a megyei iroda idei tevékenységeit, szolgáltatásit a szakma számára. Előadásának végén a szakmai nap és a szakmai – módszertani szolgáltatás „folytatásaként” tanulmányútra invitálta a jelenlévő szakembereket, az egyik kiemelt feladat: az értékgyűjtés, értéktárak támogatása témakörben, Zentára.

Az előadások után elhangzott kérdések elsősorban a közfoglalkoztatásra és a szakterületet érintő jogszabályi változások részleteire irányultak. Ezek megválaszolása után a jelenlévőket uzsonnára invitálták a rendezők, a szakmai-kollegiális diskurzusok az uzsonna közben is folytatódtak, s azóta sem értek véget…

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.