Szakmai nap Kecskeméten

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Nagy érdeklődés kísérte a Kecskeméten, 2018. május 8-án a Hírös Agórához tartozó Ifjúsági Otthonban megrendezett szakmai tájékoztatót, melyen egyaránt részt vett kulturális szakember, önkormányzati dolgozó és településvezető is.

Házigazdaként Bak Lajos, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója és Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskoláért Alapítvány az 5.d osztályosokkal csatlakozott az NMI Művelődési Intézet ifjúsági közösségfejlesztő programjához, mely a 135+1=A jövő zenéje címet viseli, s Kodály Zoltán szellemi hagyatéka előtt tiszteleg.

A diákok produkciójukkal május 2-án már elkápráztattak száz óvodást, ezúttal felnőtt közönség előtt mutatkoztak be Lajos Péterné Kákonyi Réka tanárnő vezetésével. A műsort követően néhány aktualitásról beszélt Supka Éva, a Cselekvő közösségek Bács-Kiskun megyei programjának kulturális közösségfejlesztő mentora, hiszen már javában zajlanak a Közösségek Hete programjai. Az NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodáját Oláh Edit irodavezető mutatta be.

Kárpáti Árpád ügyvezető igazgató úr a kulturális törvény változásából következő gyakorlati tennivalókról beszélt. Élénk érdeklődés kísérte szavait, s az előadás után lehetőség nyílt arra is, hogy a kollégák feltegyék azokat a kérdéseket, melyek foglalkoztatják a szakmát.

A szendvicsebédet követően szintén izgalmas téma következett, hiszen ez év január 1-jén hatályba lépett EMMI rendelet a kulturális szakemberek továbbképzését is érinti. Csulák-Muliter Mariann, az NMI Művelődési Intézet Kultúrakutatási és Képzési Igazgatóság képzési és fejlesztési munkatársa nyújtott információt, tájékoztatást a képzési és beiskolázási terv elkészítéséhez.

A szakmai nap zárásaként a játék szerepéről előadást hallgathattak,  majd játékos műhelyfoglalkozáson  vehettek részt  az érdeklődők Halasi Ágnes, a Szivárvány Játéktár vezető animátora segítségével.

A kollégák, érdeklődők kértek és kaptak válaszokat, segítséget a szakmai napon, s Lakner Lajos muzeológus gondolatával megerősítve térhettek haza, mely szerint: „A mindennapi élet nem hiábavalóság, hanem maga az emberi sors. A kultúra szerepe pedig az, hogy élhetőbbé tegye a világot.”

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.