Szakmai nap Sárváron a Nádasdy Kulturális Központban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2019. január 26-án a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Nádasdy Ferenc Múzeum, Művelődési Központ és Könyvtár tartott szakmai napot és ifjúsági fórumot a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében „A tehetséggondozás lehetőségei a múzeumokban, a köznevelési és közművelődési intézményekben” címmel.

„Mindenütt találni tehetségeket. A kérdés az, miként adjunk lehetőséget ennek kifejezésére és kibontakoztatására.” Garri Kaszparov

A rendezvényen előadást tartott a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájának módszertani referense Bognár Alexandra. A Garri Kaszparov idézet fejezi ki a legjobban a szombati nap lényegét, hiszen a tehetség önmagában sok esetben képtelen utat törni magának. Segítségre, iránymutatásra van szüksége a talentummal megáldott embereknek, hogy ki tudják fejezni önmagukat.

Nyitóelőadásában erre világított rá Takács Zoltán intézményvezető. A személyes hangvételű beszámoló testvéréről T. Takács Tibor festőművészről szólt. Kiemelte, hogy mennyire érdekes volt gyermekként figyelni egy tehetség kibontakozását és azt is, hogy ebben milyen meghatározó szerepe lehet a jó pedagógusoknak, illetve művésztanároknak.

Bojcsuk Anna, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ koordinátorhálózati referense ”Plusz esélyt a múzeummal” – tehetséggondozás, kompetenciafejlesztés múzeumi támogatása című előadása az intézményvezető személyes tapasztalatait támasztotta alá. Az iskolán túl a múzeumok is rengeteget tudnak tenni a tehetséggondozás területén élménypedagógiai módszerekkel, továbbképzésekkel a pedagógusok számára. A múzeumi iránytű 16. kötete pedig a pedagógusokat segíti abban, hogy a múzeumlátogatás ne csak egy tanulmányi kirándulás legyen, hanem a diákélet szerves részévé váljon.

Bognár Alexandra módszertani referens Tehetséggondozás integrálása a közművelődési intézményekben. Új kihívások: felzárkóztatás és motiváció című prezentációja a Vas megyei iroda mintaprojektjein keresztül szemléltette a tehetséggondozás és fejlesztés lehetőségeit a közművelődési intézményekben és a közösségi színterekben. Hangsúlyozta, az iroda módszertani segítséget nyújt partnerei számára, hogy szűkebb közösségükben miként tudják alkalmazni a tehetséggondozás módszertanát. Az előadás után kialakult műhelybeszélgetésen a résztvevők az iroda innovatív tehetségfejlesztő mintaprojektjeiről és jövőre vonatkozó terveiről, programjairól érdeklődtek. Kiemelték, hogy mennyire fontos az iroda és a köztük lévő partneri viszony, valamint az ezzel járó módszertani támogatás.

A délután további részében a Nádasdy Kulturális Központ szakemberei Borsos Dóra, Molnár Andrea és Ódor Viktória mutatták be szakmai munkájukat a tehetséggondozás innovációjáról jó gyakorlatok segítségével.

Az előadások után kerekasztal-beszélgetés következett a tehetséges fiatalokkal. Ez a program egyik leglényegesebb része, hiszen értük dolgoznak a szakemberek az ő visszajelzésük a legfontosabb. Fontos kérdés az is, hogy mennyire jut el hozzájuk az intézmény programkínálata és mennyire elégedettek vele, valamint az is lényeges kérdés, hogy ez miben tudja a tehetségük fejlődését kibontakoztatni.

 

A szakmai nap rendhagyó könyvbemutatóval és beszélgetéssel zárult Róbert Katalin „Szelídítsd meg” című könyvét a Nádasdy Múzeum kiállításain keresztül ismerhették meg az érdeklődők.

Bognár Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.