Szakmai Nap Zala Megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Zala Megyei Irodája 2018. május 30-án tartotta szakmai napját a keszthelyi Balaton Színházban.

A rendezvény vendégei közt tiszteletét tették Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke és Nagy Bálint Keszthely város alpolgármestere.

A megye és a város képviselői köszöntőjükben felhívták a figyelmet a megye értékeire, és arra hogy a település élete nagyban függ az ott élő emberektől. Éppen ezért nagyon fontos szerepe van ma a művelődéssel foglalkozó szakembereknek.

A megyei irodát Süliné Elekes Éva irodavezető mutatta be, aki kitért az NMI Művelődési Intézet egyik legfőbb erősségére, mely szerint egy egész országos hálózat és egy budapesti központ szakember csapata áll a szakma szolgálatában. Éppen ezért várják a megye valamennyi művelődéssel foglalkozó szervezetének, intézményének megkeresését, akik bármilyen kérdéssel kapcsolatban szeretnének választ kapni. A fő tevékenységeket illetően kitért a Kulturális Közfoglalkoztatott program júniusban történő lezárására. Sok-sok érték született a kulturális közfoglalkoztatott kollégáink által szerte a megyében. Települések, intézmények jöttek rá, hogy sok helyen szinte nélkülözhetetlenné váltak kollégáink. Az ő számukra ajánlotta fel a Zala Megyei Kormányhivatal, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot és pályázati forrásokkal több helyen lehetőség nyílik a kollégák saját munkatársként való továbbfoglalkoztatására. E folyamat sok helyen már el is indult. Szó esett többek közt még a népfőiskolai mozgalmakról, az értéktárak létrejöttéről és aktuális pályázatokról.

A Közművelődési Törvényről és a Minőségbiztosításról Kary József szolgáltatásfejlesztési igazgató tartott előadást. Kifejtette, hogy sok esetben nem kell nagy változásokat beépíteni a már meglévő folyamatokba, hanem a törvényt kell a már működő művelődési formákkal összhangba hozni. Az egyik legégetőbb probléma a szakember utánpótlás, amelyet sok településen szakképzettség nélküli munkatársak felvételével próbálnak megoldani. A törvény lehetővé teszi ez oknál fogva azt is, hogy három település alkalmazzon egy szakembert, ez a szakképzettség mellett az anyagi források biztosítását is megkönnyítheti. Elhangzottak a közművelődési intézetek, települések kötelezettségei és lehetőségei a törvénnyel kapcsolatban.

A képzési és beiskolázási terv a képzési lehetőségek tükrében című előadást Szőke Elvira, a megyei iroda gazdasági munkatársa mutatta be. Számos képzési lehetőségre hívta fel a figyelmet, melyek elérhetőek az NMI Művelődési Intézet honlapján is a www.nmi.hu oldalon. A főiskolai és egyetemi képzések fontosságáról is szólt az előadó, hiszen a szakember-utánpótlásról való gondoskodás a közös feladatunk kell, hogy legyen.

A kézművesség helye a közösségfejlesztésben című előadást Devecz Erzsébet, az NMI népművészeti referense adta elő. A néphagyományokkal erősen összefüggő kézműves mesterségek szinte kivétel nélkül közösségépítő erővel bírtak és bírnak a mai napig. Az „Újra öltünk és örökítünk” ‒ hímző szakkörök újraindítását 2013-ban indította el még az egykori Nemzeti Művelődési Intézet, de a mai napig élnek az akkor elindult közösségek. A folyamatban lévő pályázataink közt szintén szerepel a kézművesség, hiszen az EFOP keretein belül Elfeledett szakmák címmel május végén már el is indult a kosárfonás képzés.

Hogyan lehet egy kulturális intézmény családbarát munkahely? Csengey Ágota a Balaton Színház igazgatója mutatta be intézményének működését, mely már ötödik alkalommal nyerte el e díjat. Egyik legfőbb feltétele e folyamatnak a jó munkatársi kapcsolatok kialakítása. A kollégák például minden héten egy alkalommal az intézménybe érkező masszőr kezei alá vethetik magukat, ezzel is elősegítve saját egészségüket.

Közművelődés szerepe a gazdaságfejlesztésben címmel Tafota Istvánné, Rezi művelődésszervezője tartott előadást. A településen 2012-ben létrehozott Laki Demeter Turistaház, a körülötte lévő közösségi kert, gyümölcsfeldolgozó mind nagy hatással van a lakosság gazdasági életére. A turistaház mellett társadalmi munkában szabadtéri konyhát és kemencét is építettek, melyek a közösségek összejövetelei alkalmából közös sütésre, főzésre adnak lehetőséget. A kert 1,1 hektáros területén palántáznak, konyhakerti növényeket termelnek, háztáji kisállatokat tartanak. Jó példa ez arra, hogyan lehet a művelődés a gazdaságfejlesztés szolgálatában. Egyedi közművelődési folyamat bemutatása címmel Szebényiné Vrancsik Eszter a Szerelmes Kalandtúra programot mutatta be számunkra. A céljuk hirdetni a házasságot, tanulni a családot és ünnepelni az életet. A házasság számukra nem csak egy eskü, amit bármikor meglehet szegni, egy életforma, melynek célja, hogy a gyermekek családban nőjenek fel, és ezt a példát vigyék majd tovább saját életükbe is. A házaspároknak különböző feladatokat kell teljesíteniük e program során, ahol bizonyságot tesznek arról, milyen fontos számukra a másik. Ez a házaspárok, családok közösségeinek ideje.

Közművelődés szerepe a turizmusban címmel Varga Zsuzsanna, Szentgyörgyvölgy polgármester tartott előadást. A település pályázat útján szociális szövetkezetet hozott létre, melyben nyolc-tíz fő számára tudnak munkát biztosítani. A fő tevékenységük a GÓ-NA Őrségi Szabadidőközponthoz fűződik, hiszen a nyáron kibérelve vállalták az üzemeltetését. A 4 hektáros park, a Szentgyörgyvölgyi patak, nyolc sportpálya, medence, étterem, kemence, szobák, apartmanok, sátorhelyek, kert mind sok munkát, feladatot ad a szövetkezet dolgozói számára.

A délután zárásaként Csengey Ágota házigazdánk bemutatta a megnyitás előtt álló Mesepontot, mely az országban is egyedülálló kezdeményezés.

Zala megye szakmai napja a fenti előadások sok színűségével hívta fel a figyelmet arra, hogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelő közösséget csak nyitott szemmel kell járnia.

Süliné Elekes Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.