Szakmai napok Bács-Kiskun megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának módszertani referensei 2019 első negyedévében a megye nyolc járásában szakmai napot tartottak különböző témakörökben.

Bács-Kiskun megyében nagy távolságok vannak a déli területen fekvő települések és a megyeszékhely között. A szakmai segítségnyújtás, tanácsadás, tapasztalatcsere, egymás és a megyei igazgatóság megismerése érdekében megyeszerte több településen szakmai napok megtartására kerül sor 2019 folyamán. Ezeken a napokon számos témakörben hallgathatnak előadásokat a megye településein dolgozó közművelődési szakemberek, a kulturális területen tevékenykedő civil szervezetek és a települési önkormányzatok képviselői.

Az első témakör, amivel a szakmai napok résztvevői találkoztak, a kötelező közművelődési statisztikai adatszolgáltatás. Az események résztvevői tájékoztatást kaptak a megújult statisztikai adatszolgáltatási rendszerről, a szabályokról, a kitöltés módjáról, a leggyakrabban előforduló hibákról. Emellett szó esett a kötelező képzési és beiskolázási terv elkészítéséről, valamint arról, hogy a Művelődési Intézet milyen képzési lehetőségekkel várja a szakembereket. Ezek a szakmai napok a megye négy településén (Baja, Kalocsa, Kecskemét, Kiskunhalas) januárban zajlottak. A négy helyszín hozzájárult ahhoz, hogy az igen nagy területű megyében minden adatszolgáltató a számára közeli településen tájékozódjék az űrlap minél pontosabb kitöltéséről, mely nagymértékben elősegíti az adattisztítást.


Gyarmati Andrea módszertani referens a statisztikai adatszolgáltatásban bekövetkezett változtatásokról beszél Kiskunhalason a Civil Konferencián

A következő szakmai nap sorozatra februárban Kiskőrös, Kiskunfélegyháza és Bácsalmás járási központokban került sor. Ebből az alkalomból a közművelődési szakemberek és az önkormányzatok képviselői az előzetes igényfelmérésen alapuló speciális témákról, mint a helyi rendelet tartalmi követelményeiről, a közművelődési alapszolgáltatások értelmezéséről és a szolgáltatási terv készítéséről hallottak tájékoztatást. A három helyszínen 36 település képviselője jelent meg.

Oláh Edit a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának vezetője Kiskunfélegyházán a szolgáltatási terv elkészítéséről tart előadást

Fekete Beatrix módszertani referens Bácsalmáson a helyi rendelet tartalmi követelményeit ismerteti a résztvevőkkel

A tavasz folyamán, március 12-én, Jászszentlászlón újabb szakmai napot rendeztek, melynek kiemelt témája a Magyar Falu Program pályázata volt,  melyről Madarász András, a Goodwill Consulting Kft. értékesítési igazgatója tartott előadást. Ezt követően Bozóki István területi képviselő segítségével a felmerülő kérdések megvitatására volt lehetőség. Az igazgatóság munkatársai a nemzeti és helyi identitástudat erősítése alprogram lehetőségeit, programjait egyeztették a polgármesterekkel, valamint a közművelődési szakemberekkel.

Madarász András, a Goodwill Consulting Kft. értékesítési igazgatója Jászszentlászlón a Magyar Falu Programról tart tájékoztatást az érdeklődőknek

Az év második felében Bács-Kiskun megye minden járásában további, különböző programú szakmai napok megtartását tervezik az igazgatóság munkatársai, ahol meghívott előadók, a megye elismert szakemberei tájékoztatják az érdeklődőket az aktualitásokról. Szó esik a GDPR-ről és más, az előzetes igényfelmérésen alapuló speciális témákról. A szakmai napok megrendezésével Bács-Kiskun megyében a szakmai hálózat megerősödik, új szakmai innovációk indulnak el. Azzal, hogy nemcsak a megyeszékhelyen, hanem megyeszerte történnek ezek a találkozók, a korábbiaknál több kolléga tud részt venni a programokon, így olyan új partnerekhez is elér a Művelődési Intézet, akik eddig csak kevésbé, vagy egyáltalán nem voltak kapcsolatban a megyei igazgatósággal. Az így létrejövő élő, személyes kapcsolat elősegíti a megyén belüli kommunikációt. Egyebek mellett a személyes megszólításon és a januárban létrejött Bács-Kiskun megyei közművelődés nevű nyílt Facebook csoporton keresztül tájékozódhatnak a rendezvényekről a kollégák.

Gyarmati Andrea
Fotó: Anda Péter, Fekete Beatrix, Gyarmati Andrea

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.