Szakmai napot tartottak Kisbéren

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága 2019. március 26-án tartott szakmai napot közművelődési szakemberek számára Aktualitások a közművelődésben címmel Kisbéren a Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtárban.

A találkozó Sinkovicz Zoltán, Kisbér Város polgármesterének és Takács József, a Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatójának köszöntőjével vette kezdetét. A szakmai aktualitásokról szóló napot a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának módszertani referense, Edelmayer Zsolt folytatta előadásával. A résztvevő szakemberek értesültek a Nemzeti Művelődési Intézet 2019. évi szolgáltatásairól, a közösségi művelődés aktualitásairól, a közművelődési feladatellátók aktuális kötelezettségeiről, valamint különböző pályázatokról is.

Ezt követően a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának vezetője, Hornyák-Pálmai Éva a minőségbiztosítási szemlélet szükségességére hívta fel a közművelődésben dolgozó szakemberek figyelmét. Szó esett többek között a Minősített Közművelődési Intézmény Cím és Díj pályázatról, annak folyamatáról és dokumentációjáról.

Ezután A Vértes Agorája képzési, ifjúsági és tehetségtámogató főmunkatársa, Szénási Pál vette át a szót, aki a Közösségfejlesztés a nemzetközi ifjúsági programok fényében című előadásával az ifjúsági kezdeményezésekre irányította a figyelmet, kiemelve a nemzetközi együttműködésekben létrejövő programokat. Előadásában szó esett az ifjúsági cserékről, képzésekről, nemzetközi találkozókról, valamint az Európai Szolidaritási Testületen keresztül az önkéntes munka fontosságáról is.

Az ifjúságszakmai vonalat folytatva az Új Nemzedék Nonprofit Kft. Tatabányai Közösségi Tér ifjúságszakmai koordinátora, Cserteg István beszélt a 2019-es Ifjúságszakmai lehetőségekről Komárom-Esztergom megyében. Szót ejtett az Új Nemzedék Közösségi Tér munkájáról, projektjeiről, feladatairól, konkrét példákon keresztül. Mindezek mellett bemutatta a projektjeiket és felajánlotta segítségüket a részt vevő szakemberek számára.

A szakmai nap folytatásában a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának módszertani referensei, Edelmayer Zsolt és Jáger Dávid Tamás tartottak kreatív műhelymunkát, mely során az érdeklődők megtanulhatták a prezentáció-, plakát- és képkészítés, valamint képszerkesztés apró praktikáit. A műhelymunka során a szakemberek megismerkedhettek különböző előtelepített, valamint online felületekkel, kipróbálhatták a képmontázs és a szófelhő készítésének kreatív menetét.

Végül a nap zárásaként Takács József, a Wass Albert Művelődési Központ igazgatója vezette körbe az érdeklődőket a művelődési központban, minden kulissza mögé bepillantást nyújtva, részletesebb információkkal tarkítva a bejárást.

Jáger Dávid Tamás
Fotó: Edelmayer Zsolt, Jáger Dávid Tamás

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.