Szakmai utánpótlás Bács-Kiskun megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

2017 szeptemberétől indult el először a kultúra, közművelődés, ifjúságügy és felnőttképzés területén új, hiánypótló Közösségszervezés BA egyetemi alapszak. A diplomát adó szak három válaszható szakiránnyal rendelkezik országosan: kulturális közösségszervező, ifjúsági közösségszervező, humánfejlesztő.

Bács-Kiskun megyében a Közösségszervezés szak iránt érdeklődők a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karára adhatták be jelentkezésüket az első ízben 2018 szeptemberében induló képzésre. Az új, köztudatba még nem épült be az elnevezés; valamint az, hogy az intézményben nem volt korábban oktatás az „elődnek tekinthető” andragógia szakon. Ezek a tények indokolják a közösségszervezés szak népszerűsítésének szükségességét a megyében. Az egyetem 2019. január 16-án nyílt napot rendezett a továbbtanulás előtt álló fiatalok részére, melyen a Nemzeti Művelődési Intézet Kiemelt Programok Igazgatóságának igazgatója, Kárpáti Árpád mellett Bács-Kiskun Megyei Iroda munkatársai is részt vettek, tájékoztatást nyújtva a Közösségszervezés alapszak adta lehetőségekről.

A megyei munkatársak a személyes megjelenés mellett a szakot népszerűsítő szórólapokat és plakátokat eljuttatták a kecskeméti középiskolákba, valamint a város fiataljainak körében népszerű helyszínekre is, így például találkozhatnak szórólapokkal az Új Nemzedék Kecskeméti Közösségi Térbe látogatók is.

A felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezés időszakában a megyében tett látogatások során is számos helyszínen kihelyezésre kerültek (Baja, Kalocsa, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kecskemét, Szabadszállás) az információs anyagok, közművelődési és oktatási intézményekben egyaránt.

A január 10. és 12. között Budapesten zajló EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon részt vett a Neumann János Egyetem is; ez alkalmat adott arra, hogy országos szinten is megjelenjenek a Közösségszervezés BA képzést népszerűsítő anyagok a Pedagógusképző Kar standján.

A kiemelt helyszínek mellett a közösségi média nyújtotta lehetőséget is kihasználva, a megyei közművelődési szakemberek csoportjában is közzétételre kerültek a képzéssel kapcsolatos bejegyzések, többek között a „Válaszd a közösségszervezés alapszakot 2019-ben!” kisfilm is.

A népszerűsítő tevékenység az őszi időszakban tovább folytatódik pályaválasztási rendezvényeken történő megjelenés és megyei középiskolákba tett személyes látogatások, rendhagyó órák keretében.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.