Szalántai Palánták

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2019. február 21-én megkezdődnek a bábos próbák a Baranya megyei Szalántán. A most alakuló gyermekbábcsoport a III. Bűvös Bábos programba kapcsolódik be. A próbáikhoz a Szalántai Általános Iskola biztosít helyszínt.

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Bábjátékos Egyesület és a Magyar Bábművészek Szövetségének összefogásával immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Bűvös Bábos program. Célja 8 megyében, kistelepüléseken az amatőr bábcsoportok támogatása, létrejöttük segítése.

2019-ben, Baranya megyében Szalánta település örömmel fogadta a lehetőséget, mely a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával valamely területen kiemelkedő tehetséggel bíró fiatalok számára nyílt. A soknemzetiségű település iskolája kiváló helyszínt és tehetséges, érdeklődő fiatalokat talált a projekthez. Szakképzett és gyakorlott csoportvezető segítségével készülnek a Gyermekbábosok Országos Fesztiváljára szervezett szemlére, Egerbe, ahol a 8 megye fiataljaival együtt mutathatják meg a féléves próbaidőszak eredményeit.

Próbál a Szőkédi Gungula Bábcsoport, akik 2018-ban alakultak a II. Bűvös Bábos program kapcsán.

A bábjáték személyiségfejlesztő volta mellett kiválóan alkalmas közösségépítésre és identitáserősítésre is. Éppen ezért fontos szempont a darabválasztásnál a helyi történeti sajátosságok felhasználása, feldolgozása. Ezen szempontok mellett nemcsak a kis csapat tagjainak válik fontossá a folyamat és a végeredmény, hanem az egész közösség számára értéket teremtő, összetartozást erősítő erővel bír.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.