Szent Mártonra emlékeztek a csehimindszenti családok

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Szent Márton kultuszához kötődő programot szerveztek a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága „Szeretetvendégség – Roma és nem roma kultúra találkozása” című műhelysorozatának résztvevői 2019. november 8-án.

Szent Márton ünnepéhez legközelebb eső pénteken színpadi előadással és lampionos felvonulással emlékeztek meg a szentről a Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola diákjai, tanárai, a szülők és a falu lakói.

A kora délután folyamán kis csoportokban készültek a libák és lampionok különböző technikákkal. Közben folyt a beszélgetés arról, hogy mit tanulhat Szent Márton példájából egy iskolás vagy szülő. Tehetnének-e többet, adhatnának-e többet egymásnak, mint eddig tették.

 

A 8. osztályosok élőképekben elevenítették fel Szent Márton életét, egy-egy hőstettét. Az iskola színjátszó csoportjának tagjai nagy izgalommal várták az aulában, hogy megmutassák társaiknak, mivel készültek erre az ünnepi alkalomra. A legkisebbek közül is sokan tagjai a csoportnak, de a mesés történetekkel, énekekkel ugyanolyan ügyesen idézték a közönség elé Szent Márton életét, mint a nagyobbak.

Az elkészült lámpásokkal elindult a falu apraja-nagyja. Az első állomás a Mindenszentek temploma volt, ahol Déri Péter esperes áldotta meg az emlékezés résztvevőit. Meggyújtották a jó cselekedetet szimbolizáló fényt a lámpásokban, és kézen fogva indultak a következő állomásra. A Fő utcán végigsétálva lopva pillantottak be Mindszenty József hercegprímás, bíboros szülőházának udvarába, ahol egész évben sok-sok közösségi eseményen vesznek részt.

Útjukat a falu határán túl lévő hófehér Mária-szoborig folytatták, ahonnan egy közös imát és gyertyagyújtást követően a nap élményeit megbeszélve tértek vissza az iskolába. A délutánt nagy lelkesedéssel örökítették meg videokamerával és fényképezőgéppel a résztvevők, hogy a program záró alkalmán egy kisfilmben be is mutassák az emlékeket.

Ez az esemény is hozzájárult programunk alapcélkitűzéséhez, egymás kultúrájának megismeréséhez, elfogadásához és a segítéshez Szent Márton nevében.

Károly Andrea, Pados Eleonóra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.