Szeretetvendégség – Roma és nem roma kultúra találkozása

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága ősszel indítja útjára a „Szeretetvendégség – Roma és nem roma kultúra találkozása” programot. Az előkészítés során az igazgatóság munkatársai ellátogattak a Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola táborába.

A programba Csehimindszent, Mikosszéplak és Bérbaltavár roma és nem roma családjai kerülnek bevonásra. A szeretetvendégségben egymás kultúrája iránt nyitottá válnak a roma és nem roma közösségek. A „vendégségből” az egymás felé fordulás, odafigyelés és végül a szeretet által közös kezdeményezések megfogalmazása lesz.

A megbeszélésre a Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola Erzsébet tábor programjának keretén belül került sor. A Mindszenty Emlékházban 2019. július 3-án hagyományőrző, helyi értékeket élővé tevő napot szerveztek a gyerekeknek. László Jánosné, az iskola igazgatója pozitívan fogadta a kezdeményezést és pedagógusként, valamint a helyi értéktár bizottság elnökeként segítségre lesz a program megvalósítása során is.

Az igazgatóság iránymutatást adott a bevonandó családok megszólítására. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a folyamat alapja a roma kultúra mélyebb megismerése, a helyi értékek feltárása lesz, legyen szó helyi ételről, meséről, történetekről, dalokról.

Károly Andrea

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.